/ netinfo
Екипи на място следят най-застрашените участъци
На този етап обстановката в страната е нормална, осигурени са екипи, които на място следят най-застрашените участъци, съобщават от пресцентъра на МВР. Информацията е на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за обстановката в страната към 10.00 ч.
 
Според справката за извършените спасителни действия от 00.00 ч. на 2 декември до 6.00 ч. днес в Кюстендил са получени общо 19 сигнала за усложнена обстановка в областта. Обявено е частично бедствено положение за община Кюстендил и е въведен план за защита при бедствия в частта "Наводнение".
 
От понеделник идва ново застудяване

Вследствие на наводнение, предизвикано от повишаване на нивото на река Бистрица в района на с. Гърляно и с. Долно село, освен екипи на пожарната, е привлечена техника за НАВР от строителната фирма "Рила" - 2 багера, 3 камиона и кран. Прочистено е речното корито и т. нар. светли отвори на два моста в двете села. Насипана е едра скална маса на проблемните участъци от речното корито.
 
Превантивно стопаните на къщите, които са в близост до реката в с. Гърляно, са били изтеглени на по-безопасно място и след понижаване на нивото на реката са се върнали по домовете си. С техника на община Невестино е направено прочистване на речното корито на река Елешница в с. Ваксево.
 
Кюстендил: Водната стихия отмина, няма критични участъци

В Дупница, на ул. "Васил Расолков", в непосредствена близост до река Отовица е паднала подпорна стена на двор на къща. Къщата се намира на 3 м от реката и поради опасност от подкопаване на основите й двамата живеещи в нея са евакуирани при роднини.
 
През цялото денонощие в критичните участъци на водоемите е организирано наблюдение. В момента няма действащи екипи на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на терен, обстановката се нормализира.
 
В Перник в пожарната са получени 97 сигнала, свързани с усложнената метеорологична обстановка. Те са били предимно за наводнени мазета и участъци от пътната инфраструктура. На терен са работили 8 екипа на "ПБЗН" с около 24 служители и с 8 автомобила. Най-тежка остава обстановката в кварталите "Мошино", "Изток" и "Клепало".
 
Наблюдават язовир "Суходол" и реките, преминаващи през столицата

В София-град пожарните и спасителните екипи са реагирали на над 80 сигнала, извършени са 60 отводнявания, осигурени са 17 дежурства. Към момента има три сигнала за наводнени мазета, приземен етаж и дворове. По-критична точка остава яз. "Суходол", където на място има екип с хидромодул на ССОД. Нивото на водоема към момента е в норма. При необходимост се изпуска контролирано.
 
Обстановката се нормализира в останалите критични участъци. Продължава контролът по критичните точки на нивата на реките и язовирите.
 
Наводнена помпена станция е на път да остави Неделино без вода (СНИМКИ)

Към момента обстановката на територията на област Монтана е нормализирана. Няма действащи екипи на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Валежите са спрели, създадена е организация за ежечасно наблюдение на критичните участъци на реки и язовири. В Берковица пожарни и спасителни екипи са извършили 5 отводнявания на мазета на жилищни сгради, във Вършец - 9 подобни операции.
 
Оцелял в ловната хижа: Нищо не подсказваше за трагедията (ВИДЕО)

В Смолян са постъпили 25 сигнала, предимно за наводнени мазета, пътни участъци и отстраняване на опасни предмети.
 
Към 21.15 ч. на 2 декември със заповед на кмета на община Смолян, в следствие на проливните дъждове на територията на общината и пълноводието на р. Черна и р. Бяла, е обявено бедствено положение на територията на цялата община Смолян. Мобилизирани са фирми, разполагащи с подходяща техника за отпушване на дерета и корита на реки.
 
Към момента обстановката е нормална, водите в речните корита са повишени, но няма преливане на водоеми. Направена е организация кметските наместници да следят за нивото на реките.