В събота следобед свлачище помете ловна хижа край златоградското село Долен, отне живота на един човек.
 
"Калта събори стената и влезе в хижата. Всичко стана за секунди. Стената изведнъж рухна и се оказахме затрупани от кал и камъни", разказа 48-годишният Данчо Башев от златоградското село Долен. Той е един от двамата ловци, настанени на лечение в кърджалийската болница след като свлачище затрупа ловна хижа в Златоградско.
 
Свлачище помете ловна хижа в Родопите, мъж почина (СНИМКА)

Според Данчо Башев не е имало никакви индикации, че в района на построения преди година заслон ще бъде затрупан от кал.
 
"Даже и камъче не тропна", твърди пред NOVA ловецът. Той разказа, че заедно с още 6-7 души излезли на лов, но се отказали заради силния дъжд. Мъжете решили да се подслонят в хижата.
 

screenschot/vbox7


"Тъкмо бяхме седнали и моабетът започна, когато ни заля земната маса", спомня си Данчо Башев. Само един от ловците, седнали на масата бил повлечен от свлачището извън хижата, другите останали затрупани в постройката. Някой от ловците успял да позвъни на спешния телефон 112 и да съобщи за случилото се, но Башев не знае кой. Пристигналите спасители изровили мъжете от калта.
 
Премазаният от свлачище мъж се пенсионирал преди дни, работил като шофьор

Данчо Башев е настанен за лечение в ортопедията на кърджалийската болница с фрактура на дясна подбедрица. Според дежурният лекар д-р Огнян Енчев пациентът е стабилен и се възстановява от случилото се.
 
Осем ловджии били в хижата "убиец" в Златоградско, двама са пострадали

Другият ранен - 33-годишният Виктор Кирчев, е в интензивно отделение. Той е приет в травматичен шок, но лекарите успели да овладеят състоянието му.
 
"Виктор Кирчев е вече е контактен и адекватен. Има счупена подбедрица разкъсна рана в областта на едното око, травми по лицето и гърдите", заяви началникът на интензивното отделение д-р Петър Бахчеджиев. Той допълни, че пациентът е с със синдром на затрупаните.