/ ThinkStock/Getty Images
Община Пазарджик ще прекрати договорите за ползване на два от шестте отдадени на концесия паркинги в града, гласи предложение на кмета Тодор Попов, внесено за следващата сесия на Общинския съвет.

Върбакова: Смяната на собствеността на ЧЕЗ няма да промени услугата
 
Единият от тях е „Бивши хали“, чийто концесионер е една от фирмите на Гинка Върбакова – „Грийн Билдинг БГ“ ЕООД. Той е най-големият обществен паркинг в областния център, с 45 места, и беше отдаден срещу месечен наем от 4800 лева месечно на частното дружество през септември миналата година. При подписване на контракта дружеството пое ангажимент да направи инвестиции за 50 000 лева и да разкрие четири нови работни места. Собственичката притежава и фирма „Риал Стейтс“, станала скандално известна през 2008 година след построяването на соларен парк край село Априлци, заради който бе изсечена дъбова гора.

Гинка Върбакова
Инерком България

Другият паркинг е с 12 места, а наемът му е 1200 лева. Ползвател е една от бизнеспартньорките на Върбакова – Екатерина Марчокова-Стоянова. Справка в Търговския регистър показва, че тя е или е била доскоро в ръководството на фирми, чийто собственик е Върбакова или има участие в тях – “Диана хънтЕООД, „Улер 2009“ ЕООД, „ИнеркомЕООД, „ИнеркомгрупЕООД, „Солар грийн енерджиАД и други.
 
Според текста на предложението, прекратяването на договорите е по взаимно съгласие. И понеже след отдаването на обектите под наем са съкратени служители от общинското мероприятие „Паркинги и охрана“ сега възстановяването на статута на двата паркинга е невъзможно, казва се още в предложението на Попов.

Върбакова за Инерком пред NOVA: Аз съм крайният собственик
 
Единствената възможност е преобразуването на два обекта в места за краткосрочно паркиране „Синя зона“. За „Бившите хали“ се предлага това да стане от 1 април, а за „Иван Вазов“ – от 18 март.
 
Казусът е включен в дневния ред за предстоящото заседание на Общинския съвет на 28 февруари.