Образът на Пеевски е демонизиран, твърди Местан
Образът на Пеевски е демонизиран, твърди Местан / снимка: Sofia Photo Agency
Образът на Пеевски е демонизиран, твърди Местан
69681
Образът на Пеевски е демонизиран, твърди Местан
  • Образът на Пеевски е демонизиран, твърди Местан

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че застава зад депутата Делян Пеевски, защото народният представител е спечелил доверието на хората. Местан припомни по повод критиките на ЕК за скандала "Пеевски", че всъщност неуспелият шеф на ДАНС е демонизиран в обществото, но получава пълната подкрепа на ДПС.

Оспореното избиране на председател на ДАНС е един от примерите, които се посочват в доклада, но не е единственият, каза председателят на ДПС. "Смятам, че е демонизиран образът му и неслучайно поставих този въпрос пред всички политици: готови ли сме всички ние не само Делян Пеевски, но който и да е друг, независимо от ранга му, да не се крием единствено зад чистото си съдебно минало и че за нашата публична дейност няма формално установени доказателства", каза Местан.

Той попита какво нечисто има в съдебното минало на Делян Пеевски. "Излиза, че това не е самодостатъчен критерий", каза той.

По думите му демокрацията не търпи двойни стандарти и критериите не могат да бъдат прилагани избирателно нито само за Делян Пеевски, нито за когото и да е друг. "Ако безспорният факт на чистото съдебно минало е самодостатъчно условие за заемане на определени позиции, то този критерий е покрит и от Делян Пеевски", изтъкна Местан.

Председателят на ДПС подчерта, че партията няма никакъв проблем със статута на Пеевски като член на парламентарната група, независимо, че той не е член на движението.

От партията смятат, че той е полезен и пълноправен член на парламентарната група на ДПС. "Той е депутат, защото е успял да синтезира огромно доверие на своите избиратели", отсече Местан.

В доклада на Европейската комисия по механизма на наблюдение на България в областта на вътрешните работи и правосъдието назначението на Пеевски, макар и не поименно споменато, се описва като провалено и като емблематичен случай. България трябва да създаде традиция в позволяването решения, засягащи назначения, включително на високопоставени служители, да бъдат основани на истинско съревнование между кандидатите съобразно ясни стандарти за почтеност и интегритет, както е подчертано в предишните доклади, смята Комисията.

Вижте още препоръки и констатации от тринадесетия евродоклад по механизма за мониторинг на страната ни ТУК