НЗОК подкрепя ръст на направленията, а не скок в цените на пътеките
НЗОК подкрепя ръст на направленията, а не скок в цените на пътеките / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НЗОК подкрепя ръст на направленията, а не скок в цените на пътеките
68821
НЗОК подкрепя ръст на направленията, а не скок в цените на пътеките
  • НЗОК подкрепя ръст на направленията, а не скок в цените на пътеките

По-добре да се увеличи броят на направленията за специалист, отколкото да се вдигат цените на клиничните пътеки за болнично лечение, както лекарите искат. Това предложи директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова в предаването „Седмицата” на Дарик.

Пред Кирил Вълчев шефът на здравноосигурителната институция уточни, че целта е пациентите възможно по-рядко да стигат до болниците, защото влязат ли в тях - те вече струват на държавата много повече пари. „Аз подкрепям да се увеличат обемите, за да имат пациентите по-голям достъп. Пациентът трябва да има достъп преди да стигне до болницата. Когато стигне до болницата той вече струва много пари. Това е моята финансова гледна точка”, обясни Тодорова.

„В разговора си с Д-р Цветан Райчинов му предложих, ако ще има увеличение, то нека да бъде в обемите в извънболничната помощ. Достатъчно болници има в България, едни и същи пациенти преминават няколко пъти”, коментира тя.

„Имаме заявка за допълнителни направления и ще дадем. Не в този обем, в който са поискали колегите,  но можем да отпуснем допълнителни направления. Затова има пари”, уточни Тодорова.

Д-р Тодорова засегна и темата с потребителската такса при личните лекари. Според специалиста при пенсионерите би могъл да бъде въведен някакъв лимит и те да не плащат за абсолютно всеки преглед.

„Като се има предвид, че възрастните хора са тези с хроничните заболявания, и то с по няколко диагнози, това налага консултации с различни специалисти, изследвания и предписване на лекарства. Когато започне да си плаща тази потребителска такса, ътя вече не 2,90 лв., тя става доста повече. Това е един социален момент. Може би трябва да се регламентира по друг начин. Може би не трябва да се плаща при всяко влизане при лекаря, както е в болницата”, коментира шефът на Касата.

Доброволните здравноосигурителни фондове, които вече се превърнаха в застрахователни, в момента повтарят пакета на Здравната каса, в което няма никакъв смисъл, изтъкна още шефът на Здравната каса. „Причината е, че ако за даден пакет от здравни услуги касата заплаща една цена, то същият този пакет за застрахователя струва доста по-скъпо”, увери д-р Румяна Тодорова в ефира на Дарик.

Тя уточни, че след като много пациенти искат най-скъпото лечение в най-скъпата болница, а парите за здраве все не стигат, изниква въпросът дали вече не е време да бъде въведено и едно допълнително осигуряване, което да покрива точно тези искания. Все още обаче е трудно да се определи дали е по-добре то да бъде задължителтно или пък доброволно.