/ БГНЕС
Главният прокурор вече се охранява от НСО така, както предвижда законът. Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Гешев: Сигурно ще съм първият главен прокурор, който ще си наеме частна охрана

Той се срещна с работещите и ръководството на Бюрото за защита на свидетели, което съвсем наскоро депутатите върнаха към неговото министерство.

Рашков: Страхува ли се толкова много главният прокурор, че да има защита от три места

По думите му в Бюрото вече ще има специален отдел за хората, които се занимават с охраната на магистрати. Янаки Стоилов съобщи още, че след връщането на институцията от прокуратурата в правосъдното ведомство почти няма напуснали, а единици са тези, които са отишли на работа в НСО.

Янаки Стоилов
БГНЕС


От думите му стана ясно, че той подозира, че напусналите са точно бившите охранители на Гешев, които са отишли в НСО, за да продължат да го пазят.

"Почти няма напуснали лица, незначителен брой са напуснали, други няколко души са командировани към НСО. Предполагам заради преминаването на досегашния патрон на Бюрото към НСО", допълни министър Стоилов.

По искане на Гешев: НСО вече не охранява главния прокурор

Гешев се отказа от охраната на НСО през лятото на 2020, когато се разбра, че действащ служител на службата е организатор на убийството на "бизнесдамата с бялата роза" - Станка Марангозова. Тогава започнаха да го пазят служителите от подчиненото му по онова време Бюро по защита.