/ БГНЕС
От Националната служба за охрана излязоха с официална позиция за извеждането на барикадиралите се протестиращи от движението на Мая Манолова "Изправи сеБГ" и майките от "Системата ни убива" от сградата на Партийния дом.

От МВР също разпространиха позиция, в която категорично отрекоха информация, разпространена от онлайн издания, че протестиращите са били изведени насила от полицаи и заявиха, че охраната на Народното събрание е само и единствено в компетенцията на НСО. 


На основание чл. 27 от Закона за Националната служба за охрана и във връзка с чл. 5, ал. 2 и чл. 13 и чл. 23а от Правилника за вътрешния ред на Народното събрание на Република България, служители на НСО, в тясна координация с Министерството на вътрешните работи, изведоха принудително група граждани, които в нарушение на посочените разпоредби отказаха да напуснат охраняем от НСО обект - сграда на Народното събрание, заявяват от Службата. 

НСО предотврати римейка на барикада на „Системата ни убива“ (ВИДЕО)

Националната служба за охрана спазва стриктно приложимия към дейността и функциите й закон и съответните подзаконови нормативни актове.
НСО няма да допусне да бъде употребявана за политически цели и ще се противопостави остро на всякакви опити в тази посока, заявиха в официална позиция от службата след събитията от по-рано днес в сградата на бившия партиен дом.

Информациите, разпространявани в новинарски онлайн издания, че „полицаи са извеждали насила протестиращи от Народното събрание“, категорично не отговарят на истината, се казва пък в позицията на МВР по случая. Полицейските служители нямат законови правомощия за осигуряване или възстановяване на обществения ред на територията на сградите на Народното събрание, чиято охрана е изцяло в компетенциите на Националната служба за охрана. В компетенциите на служителите на МВР е гарантирането на обществения ред във външния периметър на сградите на Народното събрание. В този смисъл извън техните правомощия е осъществяване на каквито и да е действия по извеждането на граждани от вътрешността на сградите на българския парламент, заявяват още от вътрешното ведомство.