Протестиращи от "Системата ни убива" влязоха в сградата на Партийния дом и отказваха да напуснат. Те настояха за оставки и декларация до 240-те депутати, като се заканиха, че няма да си тръгнат, докато тя не бъде подписана от всички народни представители. Въпреки това барикадата им бе осуетена от служителите на НСО, които още в началото на месец март, когато медицинските сестри преспаха в там и щурмуваха прозорците на сградата, обясниха, че Партийният дом е сграда със специален достъп и присъствието на външни лица в нея не се допуска. 

След 18 часа служителите на Националната служба за охрана започна да извежда един по един барикадиралите се вътре протестиращи. 

Първоначално бяха изведени четирима души от движението на Мая Манолова "Изправи сеБГ", а след това и майките от "Системата ни убива". Междувременно момченце с увреждания, което беше с майките, получи криза и се наложи да бъде извикана линейка.

"Не е отказан диалог с майките от "Системата ни убива" и ПГ на ГЕРБ ще се срещне с тях", каза по-рано председателката на парламента Цвета Караянчева в изявление по повод групата протестиращи, които стоят във фоайето на един от входовете на парламента.
 

Цвета Караянчева
DarikNews.bg


Пред медиите Караянчева обясни, че още сутринта протестиращите са внесли писмо, в което настояват да се срешщнат с всички парламентарни групи в периода 16-18 септември.

"На момента съм разпратила на всички паралментарни групи. Оттук нататък не виждам причина дамите да седят пред пропуска. Очакват обаждане от парламентарните групи, за да направят съответните срещи. Не виждам каква е причината те да продължават да стоят тук. Раздават някакви декларации. Заявено е нашето желание за диалог и уточняваме кога ще е възможно ПГ на ГЕРБ да ги приеме. Това, че те седят и търсят контакти с народни представители, аз недоумявам", посочи Караянчева.

"Няма да позволя да се правят провокации в Народното събрание, не бива да допускаме това, което се случи с барикадираните сестри, НСО да си свършат работата и да уведомяват надлежно за правилата гражданите", продължи тя.

Караянчева добави, че в групата на протестиращите в Народното събрание има и дете и призова то да не се използва за политически цели.