Народните представители събраха нужния кворум за начало на пленарното заседание, а след това вкараха няколко допълнителни точки в дневния си ред.

Депутатите приеха предложението на БСП за включване в програмата за работа на НС Проект на решение за създаване на Временна комисия по повод Споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания "Боташ", подписано на 3 януари 2023 г. в гр. София.

Освен проекторешението депутатите приеха да разгледат на първо четене предложеният от Делян Добрев и Йордан Цонев Законопроект за изменение и допълнение на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти.

Народните представители ще проведат и първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, внесен ох Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски.

Депутатите ще гласуват и проект на решение за създаване на Временна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски, че върху него е бил оказван натиск от народни представители да извършва определени действия, внесен от Костадин Костадинов, Цончо Ганев и Петър Петров.

Народните представители решиха, че ще приемат предложението на “Възраждане” да изслушат министърът на енергетиката Румен Радев, както и председателят на КЕВР Иван Иванов относно липсата на ток на редица места след снеговалежа.

Първото гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на България е предвидено като точка от проекта на програма за работа на Народното събрание в петък, се посочва на интернет страницата на парламента. Вносители на законопроекта са лидерите и председателите на парламентарните групи, подкрепящи правителството с мандата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) – ГЕРБ-СДС и ДПС.

Очаква се на 8 декември депутатите да обсъдят и ветото на президента Румен Радев за предоставянето на бронирана транспортна техника за Украйна.

В първата сряда от месеца предложения за включване в дневния ред правят парламентарните групи. По предложение на "БСП за България" се очаква депутатите да обсъдят проект на решение за създаване на временна комисия по повод споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания "Боташ", подписано на 3 януари 2023 г. в София. 

Премиерът очаква Бюджет 2024 да бъде приет навреме и да е балансиран

От парламентарната група на ГЕРБ-СДС предлагат на първо гласуване да бъде разгледан Законопроект за изменение и допълнение на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. Вносители на законопроекта са Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. 

От "Продължаваме промяната-Демократична България" предлагат на първо гласуване да бъде разгледан Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Вносители на законопроекта са Кирил Петков (ПП-ДБ) Бойко Борисов - ГЕРБ-СДС и Делян Пеевски, председател на ПГ ДПС. 

По предложение на "Възраждане" се очаква депутатите да обсъдят проект на решение за създаване на Временна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски, че върху него е бил оказван натиск от народни представители да извършва определени действия. 

В предложения дневен ред за предстоящата пленарна седмица е и първото гласуване на законопроекта за държавния бюджет за 2024 г. 

На второ четене се очаква да бъдат разгледани промените в Закона за счетоводството, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, в Закона за акцизите и данъчните складове, както и на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. 
Десислава Антова,БТА