/ БГНЕС
Бюджетът за здравна каса не мина, за да може да има рекетиране за нови болници. БСП няма как да бъде параван за това нещо. Това заяви Корнелия Нинова от БСП.

Предложението за Комисията Йоловски е част от този рекет, който си причиняват един на друг. "Предложението за комисията е част от този рекет, който си организират участниците в сглобката, а някои партии им служат за параван. Отлагат решения, за да си дадат време и да си правят отстъпки", каза Нинова.

Неподходящо - така нарече Корнелия Нинова от БСП желанието на президентът Румен Радев да наложи вето на Бюджет 2023 г.

Нинова обясни, че в бюджета на 2024г. не се предвижда продажба на държавни земи, но в прогнозата за 2025 г. такова нещо се предвижда. "Има приходи от такива суми, има и становища от министъра на земеделието. Нашето становище е да сме против това нещо", допълни лидерът на БСП.

Относно Бюджет 2024 г. тя уточни, че БСП на първо четене няма да подкрепи и трите бюджета - централният, на НЗОК и на ДОО, а между първо и второ ще подкрепи тези мерки, които отговарят на програмата им и ще направят свои предложения. "Ще подкрепим увеличението на минималната работна заплата, вдовишките надбавки да се увеличат. Ще внесем предложение например младите хора до 26 г. да не плащат данък върху доходите на физическите лица и банките да бъдат обложени с 15% и да се сложи таван на таксите", добави Корнелия Нинова.