НС обсъжда кадровите решения във ВСС да се взимат при явно гласуване
НС обсъжда кадровите решения във ВСС да се взимат при явно гласуване / БГНЕС, архив

Кадровите решения в съдийската и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще се взимат с квалифицирано мнозинство при явно гласуване и без опция "въздържал се". Това предвиждат промени в Закона за съдебната власт, които парламентът обсъжда на първо четене.

Чрез предложението за въвеждане на квалифицирани мнозинства за приемането на всички решения по кадрови въпроси се цели да не се допусне парламентарната квота на ВСС самостоятелно да определя кадровата политика на съдебната власт.
Предвидената промяна в структурата и организацията на ВСС е насочена към укрепване на независимостта на съдебната власт, като не се допуска членовете на ВСС, които представляват прокурорите и следователите, да участват в решаването на кадрови и дисциплинарни въпроси на съдиите и обратното.

Магистратите избират пряко хората си във ВСС

Решенията за назначаване, повишаване и освобождаване на магистрати ще се вземат самостоятелно съответно от колегията на съдиите и от колегията на прокурорите и следователите при условия на явен вот и без "въздържал се". Законопроектът предвижда създаването на постоянни комисии по атестирането и конкурсите към всяка от двете колегии на ВСС, в които да участват и действащи магистрати.

Със законопроекта подробно e регламентиран начинът на избор на членовете на ВСС от квотата на Народното събрание. Предвижда се това да става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от народните представители.

Законопроектът предвижда въвеждането на пряк избор на членовете на ВСС от магистратската квота, като се гарантира широка представителност и прозрачност, ясни условия и тайно гласуване.

Закона за съдебната власт остава топ приоритет и за министър Захариева

Промените предвиждат в тримесечен срок от влизането в сила на закона управляваните от Министерството на правосъдието недвижими имоти и движими вещи на съдебната власт да преминат към ВСС.

Внесените от Министерския съвет промени в Закона за съдебната власт са съобразени с приетите изменения в Конституцията на България и са в изпълнение на стратегията за продължаване на съдебната реформа. Законопроектът цели осигуряване на статута на ВСС като независим и ефективен орган, гарантиращ прозрачни назначения в съдебната власт и ползващ се с доверието на обществото и на съдиите, прокурорите и следователите.

Източник: БТА