Няма нови случаи на заразени с COVID-19 в Самоков. Това потвърдиха от РЗИ пред NOVA. Така случаите там остават 10 – 8 от местната болница и 2 контактни лица.

Петима от заразените са преместени в столичната болница „Света Анна”. Един от тях е в тежко състояние. Той е приет в реанимация заради придружаващи заболявания.
В Самоков проверките на хора, които са под карантина, продължават.

Огнище на коронавирус в Самоков

„В Самоков взехме 50 проби, в Сърница  - близо 100, в Сливен също правим масов скрининг на граждани, които са минали през отделението, в което има заразени медици и работещите в болницата”, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Запитан дали ще се наложи тогава тотална карантина въвеждане на КПП-та, той отговори: „Не, не мисля. Ние сме установили какви са огнищата, те и в Сърница, и в Самоков са донякъде семейни, макар че в Самоков нещата тръгват от вътрешното отделение на болницата. Може да ограничим огнищата”, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

41 са новите случаи на COVID-19 у нас

„Вчера сме взели PCR тестове на всички контактни лица. Днес очакваме резултатите. Направени са 32 теста. Досега нямаме резултат някой от тях да е положителен. Работи се бързо и експедитивно”, посочи Георги Николчов от РЗИ-Самоков.

От болницата потвърдиха, че мерките за безопасност остават засилени. Оттам се надяват към края на другата седмица да могат да възобновят изписването на пациенти при отрицателен тест за коронавирус.

Кунчев: Коронавирусът продължава да циркулира (ВИДЕО)

От Община Самоков планират да започнат наново дезинфекция на улиците в града.

„Хората трябва да са внимателни, да не бързат с махането на предпазните средства – особено маските. Трябва да мислим в позитивна светлина как да си връщаме живота, който обичаме”, посочи д-р Стефан Константинов, бивш здравен министър и директор на СБАЛ по онкология в София.
NOVA