/ iStock/Getty Images
В Конституционния съд ще се състои церемонията по полагане на клетва от новоизбраните и новоназначените конституционни съдии. Клетвата ще се положи в присъствието на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

На всеки три години четирима конституционни съдии се сменят поради изтичане на 9-годишния им мандат. Тази година на 15 ноември изтича мандатът на председателя на съда Борис Велчев, на Анастас Анастасов и на Георги Ангелов. В началото на 2022 година ще изтече мандатът на съдия Гроздан Илиев.

Стоилов: За мен предложението да стана конституционен съдия не беше изненада

Новите конституционни съдии се избират от Общото събрание на двете върховни съдилища - ВКС и ВАС, от президента и от Народното събрание.

За конституционен съдия преди две седмици президентът назначи с указ Янаки Стоилов, който участваше в служебното правителство като министър на правосъдието. Той ще влезе на мястото на проф. Борис Велчев.

Радев назначи правосъдния министър Янаки Стоилов за конституционен съдия

Магистратите от Върховния административен и Върховния касационен съд избраха съдия Соня Янкулова за нов конституционен съдия. Тя получи подкрепата на 86 върховни съдии и ще влезе в КС на мястото на Георги Ангелов.

Парламентът трябва да излъчи двама представители, но това ще се случи след изборите.
БГНЕС