Заседание на парламента
Заседание на парламента / Георги Димитров
Новоизбраното 46-о народно събрание ще проведе първото си заседание на 21 юли 2021 г. от 9.00 часа. Депутатите ще се съберат в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2, напомнят от администрацията на НС. Събранието се свиква с указ на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. Заседанието на парламента ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР.

Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 46-ото народно събрание това е Мика Зайкова. Тя ще влезе в тази роля за втори път в рамките на няколко месеца.

Народното събрание очаква новите депутати с изпрани мокети и папка с Конституцията

След като прекрачат прага на знаковата сграда, народните представители ще получат папка, подготвена от администрацията на парламента. В нея те ще намерят Конституцията на Република България, както и правилник за дейността на Народното събрание.

На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове.

Мика Зайкова: Не бях добра орисница на 45-ия парламент

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 46-ото народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председатели на Народното събрание.