Нови свидетели в полза на обвиняемия в аферата „Костинброд
Нови свидетели в полза на обвиняемия в аферата „Костинброд / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Нови свидетели в полза на обвиняемия в аферата „Костинброд"
75155
Нови свидетели в полза на обвиняемия в аферата „Костинброд"
  • Нови свидетели в полза на обвиняемия в аферата „Костинброд"

Бившият служебен министър Марин Райков ще бдъде призован да даде показания по аферата „Костинброд" през ноември.

Това стана ясно по време на заседание по делото, в което бяха разпитани служители от производствения процес на печатницата "Мултипринт".
Пред съда всички призовани обясниха, че бюлетините, които прокуратурата публично показа, са били технологичен брак и не са били приготвени за изнасяне от печатницата.

Развоят на делото за бюлетините в Костинброд до момента е в абсолютно противоречие с шумното начало на скандала. Казусът се роди преди парламентарните избори през май 2013 г. с намирането на над 350 хил. незаконни бюлетини по време на шумно оповестена акция на ДАНС и прокуратурата.

Очакванията бяха, че ще се изясни въпросът дали извънтиражните бюлетини които прокуратурата след това показа на безпрецедентна мултимедийна пресконференция, са били предназначени за манипулация на изборите или са просто, както твърди собственикът на „Мултипринт", технологичен брак.

Тъй като процесът тече по съкратената процедура, показания в съдебната фаза ще дадат само част от свидетелите, които до този момент са единствено служители на печатницата.
От общия работник до отговорника за експедицията всички твърдят, че бюлетините, показани пред медиите, са били негодни.

Според експедитора Донка Борисова не е имало начин те да бъдат изнесени:

"Виждала съм склада, който изглеждаше нахвърлян. Ако е бил подреден и подготвен, нямаше да ги търсим до обяд бюлетините. Те изглеждат добре, защото са минали през всички машини, с изключение на последната. Отново са брак. Тези бюлетини, които показаха на пресконференцията на прокуратурата, бяха брак".

Служителката допълни,че изнасяне на бюлетините от стаята за технологичен брак, е нямало как да се случи, поради наличието на 82 охранителни камери в печатницата. Въпреки това обаче от свидетелските показания стана ясно, че въпросното помещение не е заключвано.

Шефът на районното управление в Костинброд Денис Иванов пък заяви пред съда, че не му е било известно изобщо къде се държат негодните бюлетини, а полицията е трябвало да обезпечи единствено външния периметър, тъй като печатницата е със собствена система за сигурност.

Следващото заседание от процеса беше насрочено за 25 ноември, когато се очаква показания да даде бившият служебен премиер Марин Райков.