/ iStock/Getty Images
Столичният общински съвет (СОС) прие доклад относно проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за обществения ред на територията на Столична община, с който се въвеждат нови правила за използването на пиротехнически средства.

Вносители на доклада са председателят на СОС Георги Георгиев и общинските съветници от различни политически групи в СОС - д-р Веселин Милев, д-р Ваня Тагарева, Борис Петров, Иван Пешев, Иван Виделов, Иво Божков, Марта Георгиева, Борислав Иванов, Карлос Контрера. Докладът беше подкрепен единодушно от всички 59 общински съветници, участвали в гласуването.

Забраняват пиротехниката в София с изключение на Нова година

Промените засягат употребата на пиротехнически средства от категория "Ф2" и "Ф3", които са основният източник на шум и стрес. Употребата на пиратки и бомбички от тези категории се използва само и единствено сред разрешение на районния кмет.

Десет дни преди събитието (семейното тържество или друго) се подава заявление по образец, където се изписва кога, къде и какво пиротехническо средство ще се използва. След това се произнася районният кмет и преценява дали да даде разрешение за употреба.

Навръх Нова година: Хвърлена пиратка уби жена в София

Наредбата забранява категорично употребата на пиротехника в междублоковите пространства, около лечебни заведения, училища, детски градини и църкви.

Глобите за нарушителите ще са от 500 до 2000 лв. за физически лица, а за юридически лица - от 3000 до 10 000 лева. Контролни органи по наредбата се предвижда да бъдат МВР чрез специализираните си звена, както и Столичният инспекторат и структурите на общината съобразно наредбата.

Психология на едно убийство заради заря – какво се знае до момента (СНИМКИ/ВИДЕО)

Промените в Наредбата са мотивирани от множеството сигнали и оплаквания от граждани от неконтролируемите гърмежи вследствие на употребата на пиротехнически средства, е посочено в доклада.

Има и петиция, подписана от над 15 хиляди граждани във връзка с необходимостта от предприемане на мерки в тази посока, тъй като в София има над 5 хиляди деца от аутистичния спектър, които страдат вследствие на употребата на пиротехнически средства. Подкрепа е заявена и от Фондация "Четири лапи" поради прякото влияние на пиротехническите средства върху домашните животни.

Пиратка рани в ухото 3-годишно дете на Нова година, прието е в Пирогов