/ БГНЕС
20% повече пациенти са били приети в спешната болница на Нова година, спрямо 2019 г.
3-годишно момиченце от Ихтиман е пострадало сериозно от пиратка на Нова година. Това стана ясно на брифинг в „Пирогов“.

Инцидентът е станал в къща в града.

„Родителите на детето и техни роднини в двора на къщата си са използвали пиротехнически средства. Едно такова гръмва и наранява много сериозно неговото ухо. Правят му се всички необходими процедури, правят се изследвания“, обясни говорителят на лечебното заведение Мария Пойразова.

В новогодишната нощ в токсилогията на „Пирогов“ са постъпили 5 непълнолетни момчета и 3 момичета. Те са злоупотребили с голямо количество алкохол, като промилите в кръвта им са между 1,5 и 2.

На 31-и декември 11-годишно момче е постъпило с перитонит, но впоследствие се е оказало, че има тежко онкологично заболяване, което наложило спешната му операция.

От „Пирогов“ отчитат увеличение на приема на болните по време на новогодишните празниците. Тази година от лечебното заведение са преброили с 20% повече пациенти.

Общо през спешните кабинети са преминали 730 пациенти, като от тях 240 са деца. Хоспитализирани са 111 човека, от тях 28 са деца, обобщи д-р Сергей Илиев, дежурен шеф екип на спешния хирургичен кабинет в УМБАЛ "Пирогов".

Най-честите случаи са на прекомерна употреба на алкохол, пътнотранспортни произшествия, битови инциденти.

Общо 7 пациенти са пострадали от пиратки, като от тях 6 са обработени без хоспитализация. Изключение прави 3-годишното дете от Ихтиман, което е прието в Клиника по изгаряния, уточни д-р Сергей Илиев.

„В неврохирургичния кабинет са приети 80 болни, в хирургичните - 140, като от тях са оперирани 11. През травматологичен кабинет са преминали 250 болни, от тях са оперирани 8 човека. През детско отделение са преминали 150 болни, кардиологично отделение - 17 пациенти, от които 4 са с инфаркт", съобщи данните Илиев.

От болницата уточниха, че от катастрофата в Новогодишната нощ в София с блъснати 6 човека, в болницата са постъпили трима, но само двама са приети, тъй като третият е отказал хоспитализация. Той е бил с комоцио.

От „Пирогов“ съобщиха и за още една катастрофа на „Тодор Александров“ на 1 януари. Млад мъж, роден 90-та година, се е врязал в спряла кола, като в нея били мъж и жена.