Гневни критики към най-новото архитектурно решение в центъра на София, в района на улица „Граф Игнатиев”. Става въпрос за т.нар. водна стена, с която вчера се сдоби площад „Гарибалди“. Монолитът беше сравнен с надгробна плоча. Само за няколко часа новооткритият монолит - водна стена, стана хит в социалните мрежи и провокира чувството за хумор на мнозина. Някои не се поколебаха да го направят. За случая се бяха подготвили специално, посочва NOVA.
 
За любопитните столичани така и не стана ясно какво точно символизира тази водна стена.
 

„Другия вариант е по една студена вода на вложителите на КТБ да са им сложили, защото отзад има чешмичка. Или който загива от перките, тука ще му слагат името след това”, коментира възрастна жена.

Вече има идея с какво да бъдат сменени „перките на акули“ по „Графа“

водна стена Гарибалди
БГНЕС

От „Спаси София“ също разкритикуваха проекта:
 
„Беше оприличен на надгробна плоча, на котешка тоалетна, водната струя е едва забележима, т.е. не е някакво водно съоръжения, което да привлича”, коментира Андрей Зографски от организацията.
 
От Столичния общински съвет защитиха новата придобивка:
 
На някои може да не им харесва, на други да им харесва, но това е част от проекта - водна стена, а от другата страна чешмичка“, коментира Силвия Христова.

Махат ограничителите на „Графа“ след няколко инцидента, мислят нов вариант за обезопасяване

водна стена Гарибалди
БГНЕС

Част от архитектурното творение е реставрираният мемориал, който беше открит преди шест години от синдиката „Образование“ към КТ „Подкрепа“ в чест на най-голямата учителска стачка, провела се през 2007 г. Въпреки критиките, водната стена се превърна в атракция.
 
А как точно ще бъде решен един от проблемите на ремонтираната улица, ще стане ясно следващата седмица, когато общинарите ще изберат кои да са новите ограничители на „Графа“, след като така наречените „перки“ препънаха не един и двама пешеходци.
nova.bg