Кирчо Киров
Кирчо Киров / БГНЕС
Две години затвор условно за бившия шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров. Присъдата е по делото за разгласяване на класифицирана информация. През 2014 година в интервю в национален ефир Киров е съобщил факти и обстоятелства, около работата си като директор на разузнаването, представляващи държавна тайна. Това е третата осъдителна присъда за бившия директор на НРС. Преди по-малко от две седмици Киров беше осъден на 15 години затвор заради присвояване на повече от 5 милиона лева държавни пари.

15 години затвор за бившия директор на разузнаването Кирчо Киров

През 2011 година Киров водел преговори за това българинът Живко Русев да не бъде осъден на доживотен затвор в Иран. Русев бил заловен с близо 130 кг. наркотици в камион. Три години по-късно, когато мъжът бил върнат в България, Киров разказал в национален ефир подробности за случая. Според бившият шеф на Националната разузнавателна служа, обаче, това категорично не е била класифицирана информация и присъдата му е неоснователна.

Ген. Киров присвоявал пари, описвал ги за разузнавачи, твърди прокуратурата

"Защото касаеше един случай, който беше публично достояние. Става дума за случая с българския шофьор Живко Русев, за който аз водех разговори в Техеран и който беше публично достояние. Моята мисия беше да разговарям с ръководството на иранското разузнаване, между другото по време на едно мое посещение в Техеран, което имаше съвсем други цели и задачи", обясни Киров.

Ген. Кирчо Киров с ново обвинение за присвояването на 5 млн. лева

Киров коментира, че според него делото срещу него е политическа поръчка.

"Спеациално ето това дело по което бях осъден на 2 години условно е една лична поръчка на Драгомир Димитров, сегашният директор председател на ДАР. Това е част от неговата и на неговото обкръжение война, която води с мен и с моето семейство вече толкова години", допълни Кирчо Киров.

Това е третата осъдителна присъда за Киров. Преди по-малко от две седмици той беше осъден на 15 години затвор при първоначален строг режим. Присъда беше за длъжностно присвояване в размер на повече от 5 млн. лв.