/ БГНЕС
В последния ден от работната седмица от "Пътна полиция" отново обявиха нова специализирана полицейска операция за безопасност на движението по пътищата.

16 загинали на пътя в първите 7 дни от септември (ВИДЕО)

"От днес до 14 септември на територията на страната се провежда специализирана акция за гарантиране на безопасността на движението по пътищата", съобщи главен инспектор Чавдар Кочев от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

За всяка областна дирекция на МВР акцентът е различен. На територията на СДВР, ОДМВР Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив, са планирани действия за недопускане на нарушения от пешеходци и велосипедисти.

Екипите ще следят основно за неправилно пресичане и за внезапното навлизане на пътното платно. Специално внимание ще бъде обърнато и на водачите на МПС, като при тях ще се следи за недопускане отнемането на предимство на пешеходец или велосипедист.

В дирекциите, през чиито територии минават магистралите и основните пътища на страната, са планирани действия по контрол на скоростните режими и недопускане на неправомерното движение, спиране и паркиране в лентите за принудително спиране на автомагистралите.

Предлагат създаване на Национален щаб по пътна безопасност

Над 10 000 нарушители са установили пътните полицаи в почивните дни около 6 септември. В акцията, започнала на 4 септември. На 7000 от тях съставили фишове, на над 2600 - актове. Над 120 били тези, които карали автомобила си след като са пили.

Близо 30 са шофьорите, които хванати след употреба на упойващи вещества. 11000 са случаите на превишена скорост.
БГНЕС