Само за първите 7 дни на септември на пътищата ни са загинали 16 души, с 9 повече в сравнение със същия период на миналата година, алармира NOVA. От началото на 2020 г. броят на загиналите наближава 300.

Според МВР с ръста на тежките катастрофи с жертви основните причини за тях не се променят. На първо място е несъобразената и превишена скорост.
Експерти дават конкретни предложения за промени, чрез които да не се стига до по-голям ръст на инцидентите с жертви. На първо място - да се направи оценка на пътната мрежа и да се увеличи контролът.

„За да модифицираме определени пътни участъци по начин, така че ако човек направи грешка , той поне да остава жив”, коментира Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

„В момента скоростта се контролира с камери на „Пътна полиция”, които са 200. В същото време имаме камери на тол системата, имаме камери на „Пътната агенция”. Имаме камери на общините. Ако тези отделни 4 системи се обединят и започнат да контролират скоростта и нарушенията, тогава няма да имаме 200 камери, ще имаме сигурно над 1 000 камери и веднага средната скорост ще спадне и ще има много по-сериозен контрол”, категоричен е Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи.