Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че е умерен оптимист за бъдещ кабинет. Тя информира, че е изпратила официални писма за предстоящата ключова среща с покани към съответните лидери на политическите формации в 48-ото Народно събрание за утре от 11:00 в зала "Изток". 



"Разговарях с лидерите на останалите парламентарно представени партии, поканих на среща и изпратих писма. Някои потвърдиха, други казаха, че ще обсъдят в групите си", съобщи Нинова и посочи, че е разговаряла с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който е заявил участието си в срещата. 

По-късно и самият Борисов потвърди това в профила си във фейсбук: "Разговарях с г-жа Нинова за лидерска среща и заявих присъствие. Не съм поставял условия. Решението на националното ни събрание е ясно - не можем да участваме или да подкрепим кабинет на БСП. Смятам обаче, че е време за сериозен разговор между лидерите на партиите. Дължим уважение и отговорност пред избирателите си".



От "Продължаваме Промяната" заявиха, че няма да подкрепят правителство с мандата на левицата. 

Партията на Кирил Петков и Асен Василев щяла да подкрепи националните приоритети от програмната си декларация, които съвпадат с целите на евентуален нов редовен кабинет, в случай че такъв бъде сформиран от другите политически сили, се казва още в позицията на формацията, разпространена още в сряда вечерта. 



Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви, че са получили покана от БСП за лидерската среща утре и повтори заявеното тези дни, че няма да отидат, защото не виждат смисъл от нещо подобно, искат двустранни разговори. Убедени са, че правителство с третия мандат няма да има. "Ние се виждаме всяка сряда и резултат от тези срещи няма", посочи Костадинов и отбеляза, че виждат някои приоритети, по които БСП вече са започнали да говорят и които са поставени доста по-рано от неговата формация.

"Но има и други теми, по които не срещаме подкрепа от левицата, още повече, че има нещо изключително неприятно, което вече създава проблеми при разговорите", добави депутатът и обясни, че това е публикацията в чуждестранната преса за износ на оръжие и петрол от България за Украйна миналата година. 

Преди дни съпредседателят на "Демократична България"(ДБ) Христо Иванов заяви, че очаква нови избори. "Третият мандат изглежда като разказ с абсолютно предсказуем и очакван край, след всички опити на Радев да прави едно и също и да се получи накрая едно и също", коментира той третия мандат.

Единствено от ДПС и „Български възход” казаха, че са склонни да преговарят за правителство.

"Третият мандат не е обречен, ако има диалог", каза днес пред журналисти в парламента заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев.