/ БГНЕС
Третият мандат не е обречен, ако има диалог. Това каза пред журналисти в парламента Йордан Цонев, заместник-председател на парламентарната група на ДПС.

Вчера Националният съвет на "БСП за България" даде мандат на ръководството да води разговори за съставяне на правителство с всички парламентарно представени формации.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви основните теми, по които смята, че може да бъде постигнат консенсус - бюджета за 2023 г., приемането на България в Шенген, законите по Плана за възстановяване и устойчивост и ревизията му в частта "енергетика", съдебната реформа. 

Цонев припомни, че много преди да бъде обявен третият мандат, от ДПС са посочили за основни приоритети членството в Шенген, еврозоната, европейските програми, съдебната реформа и финансовата стабилност. Той коментира, че за три години няма нищо стартирало по европрограмите. По думите на Цонев по тези приоритети, обявени от левицата, имат съгласие. Според него как ще протекат нещата зависи от предложената от Корнелия Нинова лидерска среща. Цонев смята, че форматът й няма толкова голямо значение, а важното е тя да даде резултат. Дали ще даде резултат, не мога да прогнозирам, предвид на това, че и ситуацията с диалога е много неприятна, коментира заместник-председателят на ДПС. 

Цонев констатира, че или се правят опити за диалог с поставянето на определени условия, или се води някакъв половинчат разговор и като цяло партиите "не са излезли от окопите, които са изкопали". Изключвам ДПС, защото, общо взето, ние не копаем окопи. Това е голям проблем, коментира Цонев. Според него парламентарно представените политически сили трябва да са по-диалогични. Йордан Цонев припомни, че от ДПС са отишли дори по-напред в съдебната реформа, предлагайки конституционни промени, които по думите му, Европа е одобрила, но у нас са ги "бутнали в чекмеджетата си", без да коментират. 

Скандалът с Nexo, освен че изцапа лицето на България, изцапа лицето на цялата политическа система, показа много важни неща - какви са връзките, какви са зависимостите и какви са интересите, посочи Цонев. 
Десислава Антонова/БТА