/ Георги Димитров
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви на брифинг, че партията им няма да подкрепи правителството и мерките за действие, предложени от Слави Трифонов и "Има такъв народ". 

Слави Трифонов с предложение за кабинет: „Има такъв народ“ няма да се коалира с нито една партия

брифинг БСП Корнелия Нинова
Георги Димитров

"Последните години имаме четири цели в нашата политика, които преследваме последователно, принципно и честно. Първата - да се промени моделът на управление на паралелната държава и задкулисието; втората - да се върне държавността там, където й е мястото, в българските институции; третата е социалната политика, социалните проблеми на хората, които да бъдат решаване чрез политическите решения в парламента; четвъртата - да гарантираме сигурност и стабилност на България", допълни Нинова и уточни, че с предложенията на Трифонов нищо от техните четири цели не се изпълнява. 

По думите й "справедливият гняв на хората от протестите" е бил употребен за "поредния политически експеримент". 

брифинг БСП Корнелия Нинова
Георги Димитров


Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира предложената програма от "Има такъв народ":

→ "Първо, по смяната на модела на управление - не само, че не се предлагат мерки за тази смяна, нещо повече - като че ли досегашният модел се задълбочава. Ще дам и конкретни примери. Вместо да се продължи доброто, направено от служебното правителство единствената държавна банка ББР да се преструктурира така, че да помогне на малкия и средния бизнес, банката се предлага на приватизация. Сигурно има вече и решение кой ще е купувач. Концесиониране на "Автомагистрали" - също означава защита на частни интереси срещу това от хората да се събират още и още пари. След като се хвърлиха милиони за изграждане на ТОЛ система, сега и концесиониране. Не става дума и за сериозна промяна в съдебната система. Закриването на спецсъда и спецпрокуратурата са и наши приоритети, но не само това е необходимо за промяната. Нищо няма и за борбата срещу монополистите. А и в крайна сметка стари лица от прехода се предлагат да правят новия модел", посочи Нинова.

→ "Господин Трифонов нанася тежък удар върху парламентаризма с начина, по който поднася своето предложение - без диалог, вместо от джипката от фейсбука. Ние не сме се борили толкова години да заменим един авторитарен режим с друг. С неуважение към останалите парламентарно представени партии. Който от нас, колкото и депутати да има представлява българския народ. И демокрацията, и уважението към институциите и народа изисква поне диалог", допълни още тя. 

"Трето, в предложените мерки няма и дума за социална политика. Във времена на увеличаваща се бедност, на растящи цени, няма нищо за преизчисляване на пенсии, за увеличаване заплатите на работещите, за помощ на изнемогващи млади семейства. Нищо! Никаква промяна в модела на здравеопазване, образование... В нищо", коментира Нинова. 

"И четвърто - да се даде стабилност на хората, да се усещат сигурни следващите месеци - също не се постига с този подход, без парламентарна подкрепа. Така не се дава стабилност на управление, а така не се дава и стабилност на хората", каза още лидерът на БСП.

брифинг БСП Корнелия Нинова
Георги Димитров


Борисов: Демокрацията замина, един ботуш ни стои на главите

Aко получи третата възможност за правителство, БСП ще направи всичко възможно да се стигне до съставяне на кабинет след консултации.

„На 25 юли свикваме Национален съвет на БСП и коалиционните ни партньори. Освен за резултатите ще говорим и за бъдещето. Изпълнителното бюро ще предложи на Националния съвет, ако третият мандат ни бъде връчен от президента Румен Радев, няма да го връщаме веднага, а ще започнем открити и прозрачни разговори с другите партии и ще опитаме да предложим кабинет“, каза Нинова.

ЦИК при над 98% обработени протоколи: „Има такъв народ“ са първа политическа сила, втори - ГЕРБ-СДС

По думите ѝ трети избори ще са огромно изпитание и предизвикателство за държавата. Корнелия Нинова допълни, че с този трети опит искат да гарантира стабилност на хората.

„Ако ГЕРБ предложат кабинет няма да го подкрепим“, добави тя.

брифинг БСП Корнелия Нинова
Георги Димитров