/ БГНЕС
„Спрете войната с държавния глава, нямате насреща Росен Плевнелиев”, призова днес от трибуната на парламента лидерът на БСП за България Корнелия Нинова по повод разглеждането на законопроекта на ГЕРБ за отбраната и въоръжените сили. Според нея, той представлява нова атака срещу президента.

Нинова: Борисов изпуска нещата от контрол

"Законопроектът е вмешателство в правомощията на президента, грубо нарушение на разделението на властите - кух закон, който не поражда правни последици, но е размахване на пръст към президентската институция", смята Нинова. По нейни думи дори заобикалял Конституцията и я нарушавал. В него се казва, че президентът може да издаде акт за удостояване с висши офицерски звания едва след задължително изслушване на кандидатите в комисията по отбрана в Народното събрание.

Нинова: Борисов извършва тежък грях в политиката (ВИДЕО)

"Казвам, че този закон е кух, защото в самите мотиви сте записали, че той няма да повлиява на решенията на МС и президента - тогава защо го правите", обърна се тя към вносителите. "Как става така - няма да има правни последици, но приемаме специален закон за това. Още малко и от ГЕРБ сигурно ще предложат подобно нещо и за посланиците и дипломатите", каза лидерът на левицата. Нинова бе категорична, че БСП няма да подкрепи законопроекта.

Какви са рейтингите на партийните лидери?

Нинова специално се обърна към премиера Борисов с думите : „Спрете с тази война с президента Радев! Спрете с всеки свой акт да разпалвате противопоставяне между институциите, защото това е вредно за държавността. Освен това, нямате насреща си г-н Плевнелиев“, подчерта тя. „Не се опитвайте да опитомявате президента Радев, няма да стане, ще се провалите в това. Проваляйки се в тази лична битка, ще съсипете държавата и държавността“, продължи тя. И обеща, че ако се приеме този текст техните депутати ще го внесат в Конституционния съд.
 
БГНЕС