Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БТА
Искаме повече държавна грижа за културата. Това е заявила лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на партията. По думите й основен приоритет за БСП е отделяне на не по-малко от 1 процент от БВП за култура. Това ще доведе до оздравяване на сектора, който е един от най-засегнатите от ковид кризата и системно недофинансиран през последните години, смята Нинова.

В областта на законодателството социалистите предвиждат приемане на 4 закона и осъвременяване на пети - Закон за защита и употреба на българския език, писменост и книжовност, Закон за културното наследство и наредбите към него, Закон за сценичните изкуства, Закон за развитие на българската книга, кино и пластични изкуства, промени в Закона за народните читалища.

Ат. Зафиров чака силен наказателен вот срещу ГЕРБ заради Борисов (ВИДЕО)

От БСП ще търсят решение как приходите от творческата дейност в държавните и общинските културни институти да остават в тях. Ще работят и за увеличаване заплатите на читалищните, библиотечните и музейните работници.

БСП предлага създаването на шест ключови творчески фонда в различни сфери, които ще работят на проектен принцип - Фонд "Сценични изкуства", Фонд "За съвременно изобразително изкуство", Фонд "За дебютни проекти в съвременното българско художествено, документално и анимационно кино", Фонд "Млади български музиканти и композитори", Фонд "Развитие и защита на българското културно наследство", Фонд "Финансиране проекти за нови литературни произведения".

БСП настоява и за дигатилизация на съдържанието на фондовете на българските библиотеки с цел максимално широк достъп до тях за цялото общество.