БСП ще върне третия мандат за съставяне на правителство на 7 септември. Това съобщи Корнелия Нинова след заседанието на Националният съвет на партията.

"Положихме максимални усилия за постигане на мнозинство за кабинет и за работещ парламент. Знаете, че трите партии на протеста ни отказаха. Така, че смятаме, че е безсмислено да се продължават повече тези усилия и да се предлага министър-председател проформа, няма смисъл от всичко това. Ясно е, няма формирано мнозинство и желание за редовен кабинет", заяви Нинова пред централата на "Позитано" 20.

Официално: ИТН няма да подкрепи кабинет на БСП

Левицата получи третият мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев в петък - 27 август. След което БСП обяви, че ще забави връщането, за да има време са се актуализира държавният бюджет. По-рано в четвъртък председателят на парламента Ива Митева насрочи извънредно заседание на парламента на 7 септември точно с тази цел.

По Конституция държавният глава трябва да разпусне Народното събрание при три неуспешни мандата.

"Доволни сме, че ще започне актуализацията на бюджета в ускорени срокове и ще има извънредно заседание на парламента във вторник, на което ще бъдат гласувани бюджетите на НЗОК и държавното обществено осигуряване. Надявам се след това в сряда да се продължи и с държавния бюджет. Президентът би могъл да забави с няколко дни разпускането на Народното събрание", посочи още Корнелия Нинова.

Тя обясни, че необходимостта от актуализация на бюджета е единственото, което е спряло БСП да не върнат мандата още днес или в петък.
 
"За съжаление са започнали да летят всякакви предложения за актуализация за бюджета. Дано не допуснем предизборно популистко поведение. Имаме нужда от тази актуализация, за да се преизчислят пенсиите и да има пари за ковид и болниците", допълни още лидерът на левицата.

Трифонов: Ще се погрижа за Петър Илиев и ще разбера кой е готов да съсипе човек заради амбиции за власт