/ БГНЕС, архив
Овакантеният директорски пост на Националния исторически музей (НИМ) ще бъде решен с временно предложение. Археологът Бони Петрунова ще бъде назначена за изпълняваща длъжността, пише "Сега", позовавайки се на свой източник в Министерството на културата. Този петък дългогодишният шеф на музея - Божидар Димитров, ще бъда изпратен с почести и грамота на специална церемония, разказаха още оттам.
 
Божидар Димитров освобождава директорския стол на НИМ

Конкурсът за нов директор на НИМ е на "трупчета" от години. През пролетта служебния кабинет "Герджиков" обяви процедура, в която се включи Божидар Димитров и проф. Вера Бонева от УНИБИТ.
 
Изненадващо обаче Димитров обяви, че се оттегля в пенсия, а в края на септември проф. Бонева беше дисквалифицирана заради недостатъчна квалификация.
 

БГНЕС, архив


Божидар Димитров: Време е вече да си почина

Бони Петрунова беше заместник на бившия министър на културата Вежди Рашидов и колега на сегашния министър Боил Банов. В момента тя работи в Националния археологически институт с Музей към Българската академия на науките. Според наблюдатели тя е поддръжник на дългогодишната политика на Димитров в археологията на "бутафорна" реставрация.
 
Източници от Министерство на културата разказаха, че назначението на Бони Петрунова е временно и няма да се задържи без конкурс повече от сегашния директор. Божидар Димитров, който от 1 ноември е в пенсия, оглавяваше институцията без конкурс близо 10 години.