Директорът на НИМ Божидар Димитров
Директорът на НИМ Божидар Димитров / НИМ
Излизам в пенсия като мениджър на НИМ, но не и като историк, отсече той
Божидар Димитров: Време е вече да си почина
94763
Божидар Димитров: Време е вече да си почина
  • Божидар Димитров: Време е вече да си почина
Божидар Димитров напуска поста директор на Националния исторически музей. Започнал да се уморява и следобед се чувствал леко непълноценен. Затова решил, че е време да си почине, каза той пред Дарик. Димитров излиза в пенсия като директор, но не и като историк. Ще продължи да изучава средновековната история на България и отрече появилите се информации, че е в болница.

Божидар Димитров освобождава директорския стол на НИМ

На въпроса защо е взел това решение Божидар Димитров отговори: "Виждате, че съм млад, красив и умен. Истината обаче е друга: само красив и умен съм, иначе съм на 72 години. Започнах да чувствам умора, леко съм непълноценен следобед. Затова реших, че е време вече да си почина и да не се занимавам с работи, които изискват много внимание, много съсредоточаване и много време", каза той.

От музея си тръгва със смесени чувства - тъга, но и удовлетворение от свършеното. "От една страна, естествено, ти е кофти, че напускаш институция, в която си работил близо 25 години и си свършил много неща. Този музей аз го направих. При комунизма беше направен музеят, измислен с всички отдели, които трябва да има един национален исторически музей, но практически работеше само един. Имаше само 170 собствени експоната. Сега има 650 000 собствени експоната", каза Димитров.

Въпреки своите 72 години,той не се отказва от работа си като историк. "Излизам в пенсия като мениджър на Националния исторически музей, като историк не излизам. Даже засилвам работата, ще изследвам средновековната история на България, ще пиша книги и така нататък", каза той.

Молбата му за напускане на поста директор на Националния исторически музей е подписана на 29 септември, но ще влезе в сила на 1 ноември, каза още Божидар Димитров.