/ Министерство на туризма
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с Янко Иванов, изпълнителен директор на „Балкан Холидейс Еър“, съобщиха от Министерство на туризма.

Мярката 60/40 е запазила над 22 хил. работни места в туризма

"Транспортът, и по-конкретно авиопревозвачите и туризмът, са тясно свързани отрасли, като работата им рефлектира пряко върху развитието на всеки от тях
. В България повече от 2 месеца бяха спрени организираните туристически пътувания, а коронавирусът буквално приземи аерофлота не само у нас, но и на международно ниво", коментира вицепремиерът

Николова. И информира, че на летище Бургас от началото на годината до 27 септември спадът в пристигналите полети е 82%, а на летище Варна - намалението е от 60 на сто по данни на Фрапорт.

Николова обсъди възможности за насърчаване на пътуванията на туристи от Русия

Вицепремиерът припомни, че правителството одобри отпускането на  държавна помощ от 35 евро на седалка за чартърните полети с над 100 места, като от националния бюджет са заделени 55 млн. лв., а анализите показват, че мярката ще доведе до 400 хил. нови туристи.

В Министерството на туризма вече има постъпили 12 заявления за предоставяне на държавна помощ за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм.

Николова: Близо 550 хил. българи са посетили Черноморието през лятото

"Очакваме интересът към мярката да нараства, като прогнозите ни са, че това ще подпомогне сектора през предстоящия зимен сезон, но и през 2021 и 2022 г. Считам, че ще допринесе и за подобряване състоянието на авиотранспорта", посочи министър Николова.

"Ситуацията е такава, каквато никога не е била, но сега е моментът да започне и реализацията на нови проекти", коментира Иванов. Той представи пред вицепремиера инициативи, по които компанията работи за разширяване на чартърната програма.

По думите му, важен фокус в дейността им в момента е разработване на линии към далечни дестинации като Индия и Китай.