/ Министерство на туризма
В рамките на работното си посещение по Южното Черноморие вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разгледа туристически обекти в община Созопол, съобщиха от Министерство на туризма.

Николова: Празниците на изкуствата „Аполония“ ще допринесат за удължаване на сезона

В обиколката участваха кметът на общината Тихомир Янакиев,  областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

"Поклонническият и религиозен туризъм имат все по-голям дял през последните години, като наличието на подобни обекти в дадена дестинация оказва влияние при избора на място за пътуване", посочи вицепремиерът.

И допълни, че именно в Созопол се намират емблематични църкви, в които се съхраняват уникални за България и света находки. "Това трябва да е и основен акцент в рекламата на региона, който ще привлече още повече посетители", поясни министърът.

Николова разговаря с държавния секретар по здравеопазване на Германия

Вицепремиерът Николова посети Археологическия музей-Созопол „Проф. Божидар Димитров“. Основен артефакт в него е т. нар. Созополски вампир. Реликварият на мощите на Свети Йоан Кръстител, в който са открити мощи и частица от Светия кръст, също се съхранява в музея.

Министърът разгледа и храм “Св. Св. Кирил и Методий”, който сега се реставрира. В момента мощите на Свети Йоан Предтеча са изложени в храм “Св. Великомъченик Георги Победоносец”. Там се пазят още част от Светия кръст и миро от Бари, където се съхраняват мощите на свети Николай.

Част от обиколката беше и храм „Успение Богородично“. Характерен за него е иконостасът, който е изцяло от дърворезба и е на повече от 400 години. Вицепремиерът отчете още, че в туристическата забележителност се спазват всички мерки и указания на Министерството на туризма и на министъра на здравеопазването, свързани с ограничаване на разпространението на коронавируса.