След въоръженото бягство на двамата опасни рецидивисти от Софийския централен затвор престъпник избяга и от общежитие към Пловдивския затвор. Повече от 42 часа няма следа от 42-годишния Георги Танчев, по-известен като Жоро Манджата.
 
Полицията е вдигната на крак и продължава да го издирва.
 
Затворник „забрави“ да се върне зад решетките в Пловдив

Танчев е бил осъден на една година затвор за притежание на наркотици. Преди това е бил осъждан многократно за същото. Сега излежавал наказанието си при общ режим в общежитие от открит тип и преди ден бил изпратен на работа в мандра в Пловдив. Още след първия си работен ден обаче Жоро Манджата не се прибрал в затворническото общежитие и е обявен за общодържавно издирване.
 
"Целият този случай показва за пореден път, че обществото е много слабо запознато с основни принципи на изпълнение на наказанията у нас. Затворническото общежитие от отворен тип не е точният смисъл на думата затвор. Режимът се определя с присъдата. Това не е бягство, а отклонение от външен работен обект", коментира пред NOVA зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов.
 

БГНЕС


Няма и помен от опасните бегълци от Софийския централен затвор (ВИДЕО)

"Настаняването на лишени от свобода в общежития от открит тип е предварително и умишлено заложен риск, защото се търси баланс между неизбежните отклонявания на такива лишени от свобода и необходимостта тези хора, които представляват ниска обществена опасност, да не се откъсват изцяло от обществото. Опасността, когато един човек с ниска присъда попадне в затвор да се превърне в по-сериозен престъпник, е огромна. Затова е този режим на работа без охрана във външни работни обекти", поясни Проданов.

"Според закона дори съществува възможността при определени обстоятелства някои лишени от свобода да нощуват извън района на затворническите общежития", допълни той.
 
3 април: Двама затворници избягаха от Софийския затвор след въоръжено нападение (СНИМКИ)

По думите му не трябва да се прави аналогия с избягалите опасни затворници от Софийски централен затвор и "този нещастен наркоман".
 
"Обиколени са заведения на територията на града и казина, но все още няма следа от него", съобщи зам. районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев. Той призова всеки, който има данни за местонахождението му, да съобщи на властите.
 
"Всички обстоятелства относно настаняването му от началото на март до бягството му ще бъдат щателно проверени. Данните за съдебното минало на лицето са от извършени кражби в периода 1998-2011 г. Дали ще има вътрешна проверка в затвора зависи от администрацията. Според нашите правомощия ще положим усилия да установим всички обстоятелства, касаещи конкретния случай. Засега нашата приоритетна задача е да установим местонахождението на Танчев", поясни Илиев.
nova.bg