Главният прокурор Сотир Цацаров и правосъдният министър Цецка Цачева
Главният прокурор Сотир Цацаров и правосъдният министър Цецка Цачева / БГНЕС
Няма предпоставки Желяз и още 4 българи да бъдат екстрадирани в САЩ
97085
Няма предпоставки Желяз и още 4 българи да бъдат екстрадирани в САЩ
  • Няма предпоставки Желяз и още 4 българи да бъдат екстрадирани в САЩ
След първия етап от проведените между България и САЩ консултации по искането за екстрадиция на Желяз Андреев и още четирима български граждани американската страна ще приеме, че не се касае за неотложен случай и няма да се пристъпва към задържане на тези хора.

Омбудсманът: Оптимист съм, че Желяз Андреев няма да бъде екстрадиран

Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след среща с посланика на САЩ у нас Ерик Рубин, проведена при премиера Бойко Борисов във връзка със започналите консултации по договора за екстрадиция между двете държави.

Сотир Цацаров
БГНЕС


Желяз Андреев се надява казусът му да бъде разрешен по дипломатически път

Според Цацаров предстои да бъдат отправени искания за екстрадиция по същество, но според българската страна липсват изискуемата европейска заповед за арест и предпоставките, по силата на които могат да бъдат предавани български граждани.

След проведената днес среща с участието на американския посланик Ерик Рубин главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че съгласно действащия договор за екстрадиция между България и САЩ в неотложни случаи всяка от страните може да поиска временно задържане за срок до 60 дни. В резултат на проведените консултации с американската страна тя ще приеме, че в случая на Желяз Андреев и останалите четирима български граждани не се касае за неотложен случай и няма да се пристъпва към задържането на тези хора, каза Цацаров.

В София и Добрич протестиращи подкрепиха Желяз Андреев

Следващия етап от консултациите обаче се очаква в определен срок при така отправените искания да пристегнат искания за екстрадиция по същество със съответните документи. Тогава българската страна ще изложи политически и юридически съображения, като юридическите включват това, че не са налице всички предпоставки за екстрадиция, а именно липсва изискуемата европейска заповед за арест, както и предпоставките, по силата на които могат да бъдат предавани български граждани. Това според главния прокурор прави минимален шанса исканията за екстрадиция да бъдат уважени от българския съд.