Нено Димов арест
Нено Димов арест / БГНЕС
Бившят екоминистър Нено Димов, обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник, остава за постоянно в ареста.

Апелативният специализиран наказателен съд заседава повече от 4 часа и накрая потвърди първоинстанционното решение Димов да търпи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Според магистратите има опасност той да извърши нови престъпления, както и да повлияе на свидетели по делото. 

Апелативният спецсъд решава за ареста на Нено Димов

От държавното обвинение днес обявиха, че ще поискат експертизи за установяване на цената, на която двете предприятия ТЕЦ - Перник и „Стомана индъстри“ са получавали вода за промишлени нужди от язовир „Студена“. Според разследващите Нено Димов е давал разрешение за това, въпреки че е бил надлежно информиран в писмен вид, че водата в намалява, а разходът е значително по-голям от притокът на язовира. 

Емил Димитров-Ревизоро е новият министър на екологията

Според адвоката на Димов - Ина Лулчева, цялото обвинение срещу бившия министър се базира единствено на предположения.

От своя страна Нено Димов посочи пред съда, че в решенията си се е доверявал на експерти.

Опозицията видя палеативни мерки в смяната на екоминистъра

Съдиите са категорични, че бившият министър е бил уведомяван редовно за намаляването на водата
и въпреки това не е предприел никакви действия, в следствие на което е настъпила щета, за която обаче е още рано да се каже в какъв размер е. Въпреки това над 97 000 перничани са във водна криза, която не се знае докога ще продължи. Според прокурор Росица Славова щетата за държавата е в резултат на огромната разлика в цената на водата, заплащана от индустрията и перничани.

Румен Радев: Пожари не се гасят с оставки (ВИДЕО)

Тя е убедена, че ако не е била подавана вода към двете предприятия за промишлени нужди, сега перничани е нямало да бъдат на режим.
 
БГНЕС