Неизвестният кандидат-президент на ГЕРБ е най-вероятният победител
Неизвестният кандидат-президент на ГЕРБ е най-вероятният победител / DarikNews.bg, архив

Предстоящите президентски избори са много важни за страната според 61% от българите. Най-често така мислят избирателите на ГЕРБ, БСП и ПФ.

Това сочи проучване на "Екзакта Рисърч Груп".

И Пламен Орешарски се впуска в битката за президентския стол

Това обаче не дава основание за особен оптимизъм, че на вота ще се явят голяма част от българските избиратели.

Малко повече от половината от имащите право на глас българи заявяват твърдо намерение да гласуват. Делът на изразилите желание да гласуват на референдума е по-нисък с около 10 пункта.

Татяна Дончева очаква да привлече протестния вот на изборите за президент

Все още не са отчетени ефектите от задължителното гласуване. От изследванията през последните два месеца е видно, че хората в малка степен са запознати с нововъведенията в изборното законодателство.

Най-много желаещи да гласуват за президент има в селата, а най-малко - в столицата. Готовността за гласуване нараства сред по-възрастните.

Слави Трифонов към партиите: Късно е, либе, за китка

51% от участвалите в изследването българи заявяват, че неизвестният засега кандидат на ГЕРБ е най-вероятният победител в изборната надпревара за президент.

За Бойко Борисов постът на президента е понижение

Партийните предпочитания на хората са водещи когато избират кого да подкрепят за президент. Две трети от избирателите заявяват, че ще подкрепят кандидата на партията, на която симпатизират. Най-често това е позиция на избирателите на БСП, ГЕРБ, ПФ и на РБ.