За Бойко Борисов постът на президента е понижение
За Бойко Борисов постът на президента е понижение / БГНЕС, архив

Бойко Борисов възприема поста на президента като понижение. Това стана ясно от отговор на премиера пред австрийската обществена телевизия ORF.

На въпрос дали е възможно кандидатът на ГЕРБ за президент да е именно той, Борисов отвърна с въпрос: "А защо искате да ме понижавате".

Борисов ще се кандидатира за президент, но на следващите избори

Подобно мнение настоящия министър-председател изрази още през лятото и пред български журналисти. "Ако президентската власт имаше повече отговорности от премиерската, щях да се кандидатирам. Поел съм ангажимент към коалиционните партньори и участие в изборите за държавен глава ще е дезертьорство. Няма да е честно нито към партньорите, нито към хората, които в този труден свят са ми дали доверие", коментира Борисов.

Премиерът поздравява всяка партия, издигнала свой кандидат за президент

Тогава той подчерта, че държавният глава няма правомощията да решава проблемите, които са надвиснали в момента над страната и попита: "Ако аз стана президент, възникват няколко въпроса: Кой ще стане премиер? Кой ще сплотява тази толкова сложна управляваща коалиция", припомня "Сега".

Неотдавна Борисов заяви още, че ще влезе в надпреварата за държавен глава на следващите избори - след 5 години. Очаква се ГЕРБ да обявят името на кандидата си за президент на 2 октомври.