Наводнени апартаменти, разкъсани тапети, разрушени подови настилки и мухъл - това се случва с апартаментите в блок №9 в бургаския квартал „Изгрев”, който се санира, съобщава NOVA. Санирането на 8-етажния блок започнало в края на септември, като ремонтът стартирал от покрива с идеята да приключи до началото на декември. Работниците започнали работа, премахнали изолацията на покрива и оставали блока така.

Най-пострадали са апартаментите на последните етажи: разлепени тапети, наводнени килими, подути шкафове. Хората обясняват, че от месеци живеят като че всеки момент ще се изнасят.

Апартамент остана без саниране заради страх от … стиропор (СНИМКИ) 

Пострадали са не само горните етажи, но и по-долните. Само два от осемте входа в момента са обградени от скеле. „Живея на третия етаж. Тече при всеки дъжд. Обещаха ни, че ще работят по празниците, но никой не дойде. Нито един от входовете не е готов”, каза един от живеещите в блок №9.  

Хората разказват, че рядко виждали майстори. Не знам, пет човека работници, казва един от тях. Според ръководителя на проекта е упражнен слаб контрол: хидроизолациите били поставени лошо и се наложило да се маха първият пласт от покрива, да се сменят хора в движение.

От общината са категорични, че ще има сериозни глоби, но фирмата може да бъде сменена едва след изтичане на срока за саниране. Ако, както до момента няма необходимата организация, общината ще възложи на друга фирма, обясняват от там.

Посещение направили и представители от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Те обещали да предприемат мерки. Строителите обаче ги няма, а хората не вярват, че някой ще им помогне.

Гълъби станаха жертви на санирането (ВИДЕО) 

„Наясно сме с проблема, който имаме в този блок, и с неколкократните наводнявания на последните етажи. Направили сме протоколи за щети. Съгласно договора, строителят има ангажимента да отстрани щетите за негова сметка, за което ние ще следим. Хората ще бъдат обезщетени с ремонт на жилищата, в зависимост от това какви са щетите”, обеща инж. Веселина Цекова, представител на общината.
nova.bg