/ iStock/Getty Images
Не достигат пилоти за гражданската авиация и очакванията са проблемът да се задълбочи не само в България, а и в световен мащаб. Авиацията ще удвои обема си до 2035 година, според  Европейската стратегия за развитие на въздухоплаването, каза за „Дарик“ председателят на Асоциацията на българските авиокомпании Светослав Станулов. Между 40 и 50 хиляди евро струва обучението на пилоти у нас. Това е два пъти по-малко от таксите в Западна Европа, но е непосилно за българския стандарт, добави той.
 
750 пилоти работят за българските авиокомпании в момента, като около 5 процента вече са чужденци, тъй като има недостиг на кадри, заяви Светослав Станулов. Между 20 и 30 пилоти са нужни на бранша на година, но се обучават 15 добави той.
 
„Между 40 и 50 хиляди евро е обучението на един професионален пилот. Това е два пъти по-малко, отколкото в Западна Европа, но това е непосилно за едно българско семейство. В Европа стандартно повишаване на квалификацията в областта на авиацията категорично се поддържа и финансово от държавата. В България беше така до преди 10 години“, каза Станулов.
 
Между две и три години продължава обучението за пилоти. Завършилите го получават лиценз за професионален пилот, който може да управлява двумоторен самолет в двучленен екипаж както по прибори, така и по правилата за визуални полети.
 
След постъпване на работа следва около месец и половина обучение за съответния тип самолет, което обикновено се финансира от авиокомпаниите, обясни Станулов.
 
Българската гражданска авиация разполага с два квалифицирани учебни центъра за обучение на пилоти, техници и кабинен екипаж, както и с школи за първоначално обучение на пилоти.
 
„Трябва да се премине през медицински прегледи и такива за психическото състояние, трябва да се знае английски отлично, средно образование. Някои от компаниите правят предварително интервю“, допълни той.
 
С над 1 милион повече пътници са летели до и от България с международни полети през 2018-та в сравнение с 2017 година, което е 9.2 процента растеж, по данни на Асоциацията на българските авиокомпании.
 
С 6 процента се очаква да се увеличат авиопътниците през 2019 година в световен мащаб, достигайки рекордните 4.59 милиарда, според Международната асоциация за въздушен транспорт. До 2037-ма пък клиентите на авиокомпаниите се очаква да достигнат 8.2 милиарда, като увеличението ще се дължи на търсенето в Китай, Индия и Индонезия.