Намалява броят на хората, които биха гласували за ГЕРБ, сочи проучване
Намалява броят на хората, които биха гласували за ГЕРБ, сочи проучване / снимка: Sofia Photo Agency

За една година от 31 на 22 процента намалява делът на хората, които биха гласували за ГЕРБ според изследване на агенцията „АССА-М”, направено през декември 2010 г. сред 1240 души на възраст от 18 до 60 години в цялата страна. Данните от проучването оповести Михаил Мирчев от борда на „АССА-М” в присъствието на евродепутата Илияна Йотова.

За БСП ще гласуват 11 на сто, за СДС - 2,1 на сто, за ДСБ - 1,7 на сто, съобщи Мирчев. От 1,3 на сто на 0,7 на сто намалява за година подкрепата за НДСВ, а тази за РЗС се увеличава от 0,8 на сто на 1%, според данните от проучването. От 3,9 на 3,1% пада за една година подкрепата за партия „Атака”. Евентуалните гласоподаватели на ДПС намаляват от 5,1 на 5,0% за същия период.

Няма социална позиция Бойко Борисов да бъде атакуван директно от опозицията, защото само 16% са категорично неодобряващи неговата личност, каза Михаил Мирчев. Изследването сочи, че премиерът се одобрява категорично от 12 на сто от анкетираните, докато преди година са били 24 на сто, заяви Мирчев. Подобна беше ситуацията и с бившите премиери Сергей Станишев и Иван Костов, коментира той.

Според него резултатът от местните и президентските избори зависи от това дали БСП ще поеме по пътя на разпад или ще се стабилизира - ако се стабилизира, може да стигне по думите му до подкрепа от 14 на сто. По мнението на Мирчев резултатите от изборите за президент и за местна власт са съдбоносни и от тях ще зависи цялото следващо десетилетие, съобщи БТА.

Според изследването 8% от хората  одобряват напълно действията на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков,  23% изразяват предпазлива подкрепа , 40 на сто въобще не го одобряват.

Дейността на другия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов се одобрява напълно от 18 на сто от хората, относителна подкрепа той  получава от 40% от запитаните и 17 на сто от хората заявяват категоричното си неодобрение от неговата работа.