/ БГНЕС
Георги Гайков остава начело на СОБТ, заяви министър Валентин Радев
Наказват командира на Спецотряда за борба с тероризма
96454
Наказват командира на Спецотряда за борба с тероризма
  • Наказват командира на Спецотряда за борба с тероризма
Командирът на Специализирания отряд за борба с тероризма Георги Гайков ще бъде наказан с неповишаване, но остава на поста. Това коментира в кулоарите на парламента вътрешният министър Валентин Радев.

Майката на загиналия Емил Шарков написа писмо до министъра. А преди дни в писмо до министри и депутати 27 души от отряда обвиниха командира си Георги Гайков в реваншизъм, заплахи и лоша кадрова политика.
 
Барети обвиняват в реваншизъм и лоша кадрова политика командира на СОБТ

"Има проверка, на бюрото ми е. Върнал съм за уточняване на някои неща в проверката. Видял съм какви са наказанията, какви са и нарушенията - и на Гайков, и надолу по веригата. Той ще бъде наказан от мен с неповишаване в следващо звание", обясни министърът.
 
Валентин Радев допуска и политически контекст в оплакването на баретите

"Не е работа на майката на Шарков, въпреки че е наш служител и така се е случило с него, тя да дава съвети. Аз съм преценил кой е Георги Гайков, взел съм мнението на професионалното ръководство и лично аз си имам мнение по въпроса. Гайков си остава там", заяви още Радев.
 
Наказани за провала на акцията в Лясковец се връщат на ръководни постове

"Сега ще направим някакво преструктуриране. Там не може да има такива взаимоотношения, каквито са съществували преди това, сигналът е точно такъв. Фокусирали сме се върху това, аз чаках проверката", поясни още вътрешният министър.