МВР: Отрядът за борба с тероризма е в окаяно състояние
МВР: Отрядът за борба с тероризма е в окаяно състояние / снимки: Sofia Photo Agency
Полицаи от Велико Търново виновни за провала на операцията в Лясковец
71592
Полицаи от Велико Търново виновни за провала на операцията в Лясковец
  • Полицаи от Велико Търново виновни за провала на операцията в Лясковец

Специализираният отряд за борба с тероризма е бил неподготвен по време на трагичната акция в Лясковец. Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев във връзка с резултатите от проверката на действията по случая. От думите му стана ясно, че в последните 10 години командосите са тренирани в погрешна посока - да извършват задържания, а не да изпълняват функциите на Отряд за борба с тероризма.

Въпреки това обаче, вътрешната проверка на МВР не е установила законови нарушения в трагичната операция от 14-и март, а отговорност в крайна сметка ще понесат последните двама шефове на полицията във Велико Търново, както и двамата оперативни работници, които самоволно решили да правят снимки около дома на Петко Савов Петков ден преди злощастната операция.

Йовчев открои две основни причини за провала на операцията: „Това са неадекватните действия на служители от ОД на МВР във Велико Търново. Предишния ден преди провеждането на операцията те са отишли да заснемат дома на Петко Петков. Те са установили, че той ги е забелязал, предизвикали са неговото подозрение. Втора причина - планът не е сработил. Според него служителите на Специализирания отряд за борба с тероризма е трябвало да проникнат през три места. Те не са успели да проникнат през входната врата".

След разследването на действията около казуса „Лясковец" ръководството на МВР е извадило съществен извод за състоянието на едно от най-важните звена в силовата структура - СОБТ. Оказва се, че през последните десетина години подготовката на елитния отряд е водена в тотално погрешна посока.

„Подготовката е водена в посока на Специализирана група за задържане, а не на Отряд за борба с тероризма. Не са тренирали и подготовка не е водена в тази посока", обясни Йовчев.

От думите на главния секретар Светлозар Лазаров стана ясно, че трагичният развой на акцията в Лясковец е можел да бъде избегнат, ако МВР е разполагало със специално обучени кучета: „Пуска се кучето напред, неутрализира лицето и баретите влизат. Ние понеже нямаме кучета, понеже не може да влезе тежка техника, пратихме служители да изпълнят своите служебни задължения. Не са виновни служителите, а не са приложени всичко способи, които са адекватни за едно такова звено".

Въпреки че нееднократно в изявите си след инцидента в Лясковец главният секретар на МВР изрази готовност да подаде оставка, ако разследването докаже, че той носи вина за случая, в крайна сметка това няма да се случи. Няма да бъде наказан и прекият ръководител на баретите Георги Гайков.

От проверката, която ръководството на силовото ведомство оповести почти месец след края на провалената операция стана ясно, че наказани за нея ще бъдат бившият шеф на полицията във Велико Търново Живко Коцев, който ще бъде лишен от право на кариерно израстване и настоящият шеф на дирекцията Христо Христов, който пък ще бъде преместен на по-нисък пост.

Уволнения засега ще има единствено за двамата полицаи, които самоволно решили да снимат обстановката около къщата на Петко Савов ден преди операцията.

На 14 март т.г. психичноболният Петко Петков откри огън по барети, които бяха дошли да го арестуват в жилището му. В резултат един спецполицай беше убит, а трима бяха ранени.

МВР Отрядът за борба с тероризма е в окаяно състояние
netinfo