/ БГНЕС
Валентин Радев допуска и политически контекст в оплакването на баретите
95377
Валентин Радев допуска и политически контекст в оплакването на баретите
  • Валентин Радев допуска и политически контекст в оплакването на баретите
Политически подтекст видя вътрешният министър Валентин Радев в недоволството сред баретите.
 
В писмо до министри и депутати отпреди няколко дни 27 души от Специализирания отряд за борба с тероризма обвиниха командира си Георги Гайков в реваншизъм, заплахи и лоша кадрова политика. Според Радев има механизми, чрез които голяма част от оплакванията да се отправят по служебен път, вместо да се пишат писма. Той припомни, че е разпоредил проверка по случая и допълни, че една от възможните причини е смяната в ръководството на отряда.
 
Пред Дарик бившият командир на СОБТ Кирил Димов обаче отрече да има каквато и да е връзка между неговото напускане и недоволството. 

Барети обвиняват в реваншизъм и лоша кадрова политика командира на СОБТ

В писмото си от началото на седмицата 27 барети отправят обвинения за репресии, реваншизъм и кадруване срещу командира си Георги Гайков. Според тях кадровата политика в отряда била базирана на личните взаимоотношения на Гайков, а върху неудобните се оказвал натиск, поставяли им се занижени оценки и били ощетявани откъм финансови добавки. Писмото съобщава и за различни незаконни практики в отряда, свързани както с документацията, така и със злоупотреби със служебни автомобили, които Гайков ползвал, за да развежда приятелката си из столични молове.
 
Днес вътрешният министър Валентин Радев заяви, че подозира политически подтекст в недоволството, тъй като голяма част от оплакванията можело да се отправят по служебен път, а не чрез писма.
 
"Ако са толкова смели, защо не са направили първата крачка - да са дали някъде този сигнал или да са се възмутили някъде", запита министър. "Има си начини, първо през професионалното ръководство, ако е за администрация - към административния секретар и стигат до политическото ръководство", поясни той.
 

БГНЕС


Георги Гайков бе начело на отряда по време на акцията "Лясковец", при която загина командосът Емил Шарков, а няколко негови колеги бяха ранени. Впоследствие от МВР признаха, че акцията е била недобре планирана, а начело на отряда бе поставен Кирил Димов.
 
Наказани за провала на акцията в Лясковец се връщат на ръководни постове

След около година Гайков се завърна в отряда като зам.-командир, а от лятото насам отново го оглави след пенсионирането на Кирил Димов. Радев заяви, че смяната е една от възможните причини за недоволството, но застана зад решението си да върне Гайков на поста.
 
Пред Дарик бившият командир на отряда Кирил Димов заяви, че не иска да взима участие във вътрешни войни на МВР и отрече да има каквато и да е връзка между напускането му и недоволството.
 
Валентин Радев не пожела да коментира откъде идва политическата намеса, която подозира и призова да се изчакат резултатите от вътрешната проверка.
БТА