Наказали Бисеров, защото объркал „порциите, предположи Атанас Атанасов
Наказали Бисеров, защото объркал „порциите, предположи Атанас Атанасов / снимка: БГНЕС, архив

Разследването срещу Христо Бисеров показва, че почетният председател Ахмед Доган управлява обръчите от фирми и определя порциите. То играе ролята на назидание - би могло да се краде, но само със санкция на най-високо ниво. Такава версия лансира бившият директор на Националната следствена служба ген. Атанас Атанасов в интервю за bTV.

„За Бисеров трябва да се каже, че можеше да бъде разследван твърде отдавна и за твърде много неща. Въпросът е защо сега и защо за това", подчерта Атанасов, според когото създаването на усещане за водена борба с престъпността е само фасадно. „Доган показа, че разпределянето е негово правомощие и не го е отстъпил на никого", допълни той.
„Тази активност на прокуратурата е обезпечителна мярка Бисеров да мълчи, за да не обяснява за какво е наказан. В средите на ДПС се говори, че Бисеров е объркал порциите", коментира още ген. Атанасов.

Той нарече обвиненията срещу бившия зам.-председател на Народното събрание и втори човек в ДПС „класическо активно мероприятие с определени цели, опаковано в други легенди" - да покаже, че управляващите имат намерение да се борят с корупцията.

Бившият депутат и председател на вътрешната парламентарна комисия по времето на Тройната коалиция Минчо Спасов не се съгласи с версията на Атанасов за мотивите за разследването срещу Христо Бисеров. „Не приемам това мнение - това значи, че главният прокурор е кукла на конци, която действа под диригентството на Доган", заяви Спасов.

Спасов припомни разработката „Лиани, за която се твърди, че е свързана с незаконно финансиране на ДПС. „Лиани" съдържаше корупционните схеми на ДПС и процентите от всички обществени поръчки, които отиват в партийната каса", обясни Атанас Атанасов, цитирайки, по думите му, хора, които са говорили пред вътрешната комисия.

„Двамата с г-н Атанасов стигнахме до такива крути мерки, че не одобрихме бюджета за ДАНС за 2007 г. именно с ултиматума МВР да ни предостави тази разработка", обясни той. Спасов критикува бившия премиер Бойко Борисов, че не е разсекретил разработката по време на управлението си.

Той изрази предположение за мотивите на Борисов. „Медийният комфорт, с които се ползваше ГЕРБ и връзката им с кръгове от партията и медийната група зад г-н Делян Пеевски", посочи Спасов.

Прокуратурата заведе дело срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков три дни, след като депутатът обяви, че напуска парламента и политиката по лични причини. Три превода за общо 315 000 долара и 130 000 евро от сметки на Бисеров в Швейцария към други сметки на Главинков в македонска банка, а от там - към офшорни дружества, са в основата на делото за финансови престъпления. За две от транзакциите през 2012 година имало информация в ГДБОП още миналата година.

57-годишният Бисеров бе депутат в периода 1991-2000 и от 2005-2009 г. Той бе главен секретар на СДС от 1994 до 2000 г. и бе наричан „сивия кардинал" в СДС. През 2000 г. призовава тогавашния премиер Иван Костов да подаде оставка. През 2005 г. отново влиза в Народното събрание като представител на Движение за права и свободи.