Над 750 000 ученици влизат в класните стаи за новата учебна година
Над 750 000 ученици влизат в класните стаи за новата учебна година / снимка: Sofia Photo Agency, архив

16 септември е първият ден за новата 2013/2014 учебна година. Първият звънец ще прозвъни във всички училища в страната. По случая са организирани множество инициативи и празненства.

В клас ще влязат 63 596 първокласника, а общият брой на учениците в страната е 755 674. Броят на учителите в страната е 127 125. У нас има 2614 училища, заедно с частните, съобщиха от Министерството на образованието и науката. За закупуване на учебниците и помагалата са предоставени над 20 млн. лева. Освен това за всички училища е разпространена задължителната документация.

От началото на годината до 9 септември се извършват 1443 основни и текущи ремонти в 184 държавни и 907 общински училища. Само 77 училища, детски градини и обслужващи звена в страната няма да успеят да приключат с ремонтите до 16 септември, но това няма да попречи на започването на учебния процес. Това са училища и градини в Благоевград, Бургас, Ловеч, Плевен и Пловдив, София-град и София-област, Стара Загора, Хасково и Шумен. Децата и учениците, записани в тези заведения, ще започнат учебния процес в други помещения или детски градини и след приключването на ремонтните дейности ще се върнат в собствената си база, увериха от ведомството.

Президентът Росен Плевнелиев ще посети град Чирпан, където ще присъства на церемонията по откриването на учебната година в Професионалната гимназия по селско стопанство в града. След това Плевнелиев ще обсъди с преподавателите и възпитаниците на гимназията въпроси на качеството на професионалното обучение, възприетите добри европейски практики, производствената практика на реални работни места и сътрудничеството между бизнеса и училището.

Премиерът Пламен Орешарски ще открие официално новоизграденото ОУ „Гео Милев" в Садово. През новата учебна година в училището ще учат 220 деца от първи до осми клас. Стойността на проекта е 3,3 млн. лева. Строителството на сградата продължи около 6 години, като над 2 милиона бяха дадени по времето на правителството на Сергей Станишев, когато Орешарски бе финансов министър, а остатъкът едва през миналата година.

Училището има дълга история. Първата училищна сграда на килийното училище, основано през 1876 г., се строи три години по-късно. През 1923 г. учениците влизат в нова, построена за целта постройка, 60 години по-късно започва строеж на нова сграда, който така и остава недовършен, досега.

Министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова ще удари първият училищен звънец в 10.00 ч. в СОУ за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна. След тържеството министър Клисарова ще открие нов компютърен кабинет в училището.

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов ще открие учебната година в 34 ОУ „Стою Шишков" в кв. „Борово" в столицата. В училището се обучават 560 деца в 21 паралелки от подготвителна група до осми клас. Интегрирани са 28 деца със специални образователни потребности.

От 16 септември общественият транспорт в София ще се движи с увеличен брой на превозните средства по различните линии. Намаляването на броя на превозните средства влезе в сила от 17 юни поради началото на учебните ваканции и сезонът на летните отпуски.