36 служители на МВР са с положителни проби за коронавирус, като 28 от тях вече са излекувани
Свалиха КПП-тата на областните градове. Единствено в Ямбол все още има КПП-та, съобщиха на брифинг на МВР.

Над 230 000 граждани са върнати от КПП-тата в страната. Има 22 случая на грубо нарушаване на въведения режим - въобще не са спрели на пропусквателния пункт, въпреки че са върнати са продължили, дори има случай в Габрово на ритнат полицай от преминаващ мъж на мотоциклет.

Свалиха КПП-тата на областните градове

Извършени са проверки на 62 940 декларации, като 3 750 от лицата, които са делкарирари, че отиват на работа нямат регистрирани трудови договори, а 528 от тях дори са регистрирани като безработни.

Съставени са 21 215 акта за неспазване на въведените противоепидемични мерки, като 16 305 от тях са за неносене на маски.

Проверките на делкарациите продължават. Най-честите нарушения, установени от декларациите, са че хората са заявили, че работят, но при направена справка е установено, че нямат трудов договор.

Над 1700 са вече заразените с коронавирус у нас, починали са 80 души

Относно контрола на лицата, на който е наложена карантина - до момента са над 107 466 лица, като активните в момента са близо 20 000. На над 88 000 лица карантината им вече е изтекла. По данни само от вчера има образувани 232 досъдебни производства, които са само за неспазване на карантината. Общо над 1 400 души не са спазили карантината. 39 от досъдебните производства вече са приключи.

В периода се отбелязва спад на регистрираните престъпления с около 25% - кражби, грабежи, отнемане на мпс-та.

36 служители на МВР са с положителни проби за коронавирус, като 28 от тях вече са излекувани.

КПП-тата бяха обособени на 21 март, а на тях се извършваха проверки за целта на пътуването на гражданите.

През последните 20 дни се отчита интензивен трафик на територията на цялата страна. Очаква се движението да е интензивно днес, в петък и в неделя. Екипите на пътна полиция са в готовност при образуване на тапи да се включат и да подпомагат движението. Контрола на пътното движение ще бъде насочен към водачи с рисково поведение - които извършват неправилни маневри и неправоспособни водачи. Предвидени са и допълнителни екипи, които да проверяват за алкохол и наркотици. Засилен е и контролът на скоростта с технически средства през цялото денонощие.

Правят PCR тестове на контактни лица в блокирания ямболски квартал (ВИДЕО)

От МВР припомнят, че от 30 април до 13 май тече акция на полицията, която е насочена към мотористите.

От 13 март до вчера има съставени около 600 акта. От тях 22 са за употреба на алкохол под 1,2 промила, 54 са за употреба на алкохол над 1,2 и 15 са за шофиране на МПС след употреба на наркотици.

Служителите на МВР призовават хората да продължат да спазват противоепидемичните мерки, защото коронавирусът не изчезва с падането на КПП-тата.