/ БГНЕС
От 00:00 ч. на 6 май преустановиха дейността си контролно-пропускателните пунктове, организирани от Министерството на вътрешните работи, на входно-изходните пътища на областните центрове.

Това нареди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев със своя заповед.

Със същата заповед бяха отменени и по-строгите мерки за влизане и излизане от София.

На 21 март пунктовете бяха разположени на изходите на областните градове и целта беше да се ограничи пътуването без основателна причина вътре в страната.

Трафикът действително намаля, но около Цветница и Великден отново имаше хиляди пътуващи, а МВР обяви, че ще търси наказателна отговорност на гражданите, отишли на почивка под предлог, че са на работа или с друг вид невярна информация.

Във вторник през деня на брифинг в Министерския съвет след коалиционния съвет вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че обществото ни се е научило през това време какво да се прави в тази ситуация и допълни, че сега минаваме в една преходна фаза, която да ни докара до нормалността.

Вицепремиерът коментира, че за щастие и въпреки свидните жертви, които сме дали вследствие на пандемията, страната ни се справя добре в овладяването на заразата.

Единствената ни грижа е да съхраним здравето на хората, заяви категорично Томислав Дончев. Той посочи, че с радост ще отворят театрите, кината и моловете, когато учените дадат оптимистични новини.