Наближава хаос в снабдяването с лекарства
Наближава хаос в снабдяването с лекарства / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Наближава хаос в снабдяването с лекарства
37209
Наближава хаос в снабдяването с лекарства
  • Наближава хаос в снабдяването с лекарства

Пациентските организации предупредиха за евентуален хаос в снабдяването с лекарства. Те се обявиха против провеждането на търгове с медикаменти в болниците. По думите им има огромна вероятност много от търговете да се провалят, което да доведе до лекарствен дефицит и хаос. В такъв случай при компрометиране на търга няма кой да гарантира лечението на пациентите. 

Според решение на Министерството на здравеопазването от 1 март лекарствата за онкология, хемодиализа и редица други тежки заболявания ще се купуват чрез болнични търгове. Националните пациентските организации протестират срещу това решение след огласяването му в края на миналата година.

Четирите национални пациентски организации са на мнение, че търговете с медикаментите трябва да преминат към НЗОК. „Отговорността от Министерството на здравеопазването се прехвърля на някакви болнични директори, пациентът няма къде да си получи правата. Не се знае кой и как контролира тези болници какво правят. Най- лошият вариант, който беше избран сега, и ще се случи тази година, са 83 в болниците”, обясни д-р Станимир Хасърджиев - председател на Националната пациентска организация.

Д-р Хасърджиев съобщи още, че има изчерпани лекарства за болните от ХИВ. В момента 160 пациенти остават без жизнено важни лекарства, което бързо ги прави резистентни. Теодора Захаиева от Български пациентски форум изрази опасения, че повечето средства, отпуснати за онкология, може да са за сметка на по-високи цени.

„Според нас не е никакъв проблема министерството да допълни тази тръжна документация, както и да увеличи обемите, при едни ясни срокове на преминаване на тези лекарства към касата”, заяви Захариева.

Според Владимир Томов от конфедерация „Защита на здравето”, тези търгове ще бъдат в разрез с лечебния процес и спешни пациенти могат да останат без лечение. „Няма никакъв механизъм, по който тези търгове да бъдат предпазени от евентуално саботиране. Указанията на министерството, които изпраща към съответните болници, са пожелателни”, уточни и Владимир Томов.

От пациентските организация призоваха за изготвянето на нормативен документ, който да регламентира провеждането на търговете. Те изразиха прогнозата си, че голяма част от болничните заведения не са подготвени за предстоящите тях.

МЗ контрираха, че отговор на всички поставени въпроси пациентските организации са получавали неведнъж досега. „Министерството на здравеопазването съзнава, че всяка промяна се приема трудно. Затова се надява, че опасенията на пациентските организации наистина се дължат на неразбиране на материята, а не на други причини. МЗ запазва волята си за диалог и конструктивно решаване на въпросите, които засягат здравето на хората и прилага изчерпателни отговори на всички засегнати теми. Те са предоставени неведнъж досега, както на пациентските организации, така и на широката общественост”, се посочва в становище, разпространено до медиите.