/ БГНЕС
Лотарийните игри ще могат да се организират единствено от Българския спортен тотализатор. Това приеха със 116 гласа „за“, 2 „против“ и 68 „въздържали се“ депутатите на първо четене с поправки в Закона за хазарта.

Зад идеята за държавен монопол върху лотарийните игри застанаха депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а БСП, ДПС и „Воля“ се въздържаха.

Бюджетната комисия прие промените в Закона за хазарта

Със законопроекта се цели лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности да се организарат само и единствено от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“. Органите на „Български спортен тотализатор“ пък ще се назначават съвместно от министъра на спорта и министъра на финансите.

Забранява се още продажбата на талони и други удостоверителни знаци, свързани с лотарийни игри да се осъществява от търговски обекти, които са разположени близко до училища.

Според вносителя на законопроекта Валери Симеонов лотарийните игри са се превърнали в „масовата хазартна болест“. А това крие рискове за зависимите от хазарта и техните близки.

Спецпрокурори и полицаи влязоха в Комисията по хазарта, има арестувани

Симеонов отрече твърденията, че законопроектът цели преразпределение на този бизнес и обясни, че идеята е да се ограничи зависимостта от хазарта.

От БСП пък заявиха, че се въздържат от подкрепа и обясниха, че по тази логика трябва да се забранят и други игрални дейности, които също водят до пристрастяване.

„Да се проектира и върху останалите игрални дейности – казина, игрални зали. Там се генерира и друга престъпна дейност, продават се наркотици, предлага се проституция, има грабежи, лихварска дейност“, коментира Тодор Байчев.