/ БГНЕС, архив
На първо четене: без предупредителни табели за камери по пътищата
93899
На първо четене: без предупредителни табели за камери по пътищата
  • На първо четене: без предупредителни табели за камери по пътищата
Парламентът реши на първо четене - без предупредителни табели за камерите по пътищата. С мнозинство в пленарната зала ГЕРБ успя да прокара предложенията си за промени в Закона за движение по пътищата.

След близо 2 часа дебати в пленарната зала, мнозинството от народните представители приеха промените в Закона за движение по пътищата на първо четене ГЕРБ получи подкрепата на коалиционния си партньор "Обединени патриоти", но и на депутатите от групата на БСП.
 
Не трябва да има знаци, предупреждаващи за камери на пътя, смята Рановски

"Навремето, когато табелите бяха въведени, бяха въведени, защото полицейските коли нямаха възможност да снимат, нямаха камери вътре. Полицаите стояха с радари, някои от тях злоупотребяваха с това, криеха се в храстите и изскачаха като нов начин за изкарване на доходи", припомни Таско Ерменков от левицата.
 
"Сега полицейските коли са снабдени с техника. Това, че ще ни заснемат, че сме нарушили ограничението на скоростта, не увеличава корупционния натиск, защото те нито имат контакт с нас, нито някаква приказка, просто тези снимки се изпращат по съответния ред и си получаваме наказанието", допълни той.
 
Идва ли краят на предупредителните знаци преди камери на КАТ?

"В закона има универсални задължения за изпълнение. В закона няма допълнително изискване да предупреждава хората, че тук по-специално трябва да го спазят, а там по-специално могат да минат между капките", коментира депутатът. Той призова да се  подкрепи промяната. "Тя не решава всички проблеми на безопасността на движението, но решава проблем, който може да ни възпита да станем по-законопослушни и спазващи реда в държавата", каза Ерменков.
 
КАТ настоява да няма знак преди пътните камери

Станислав Иванов от ГЕРБ обясни, че в тълкувателно решение съдия неправилно се е позовал на член 165, ал. 2 за това да има преди всяка камера знак. "В тази член, алинея и точка става въпрос за камерите, които са в автомобилите, те трябва да бъдат обозначени. Това са камерите, които заснемат полицаите да не се възползват от нерегламентирани практики, когато осъществяват контрол по движението. Но в това тълкувателно решение съдията е преценил, че става въпрос за всички камери по пътя. Оттук следва изводът, че трябва да има преди всички камери знаци", каза Иванов.
 
Той обясни, че законът се променя.