Процесът по организация на изборите тече нормално, в момента се транспортират изборни книжа, материали към областните управи и общинските администрации, за да могат в изборния ден да бъдат предадени на секционните избирателни комисии. Това обяви на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

"Искам да се обърна към всички членове на секционни избирателни комисии да четат методическите указания на ЦИК, да се запознаят с електронния протокол на нашата интернет страница", посочи Матева. 

"Отново обръщам внимание, че процесът на преброяване на бюлетините и на установяване на резултата трябва да бъде видим чрез устройствата за видеонаблюдение от дистанция. Самите бюлетини трябва да се показват към членовете на СИК, разбира се това трябва да е видимо на устройството, за да могат членовете на СИК да преценят това, което членът на СИК, на когото е възложена тази дейност, обявява като отбелязан глас върху хартиената бюлетина или като отпечатан глас върху машинната бюлетина, че действително е така. Ако има спор, само и единствено членовете на СИК взимат решения какъв глас носи хартиената бюлетина - действителен или недействителен. Съгласно методическите указания на ЦИК, машинна бюлетина носи винаги само действителен глас", уточниха от ЦИК. 

От комисията посочиха и някои последни данни и цифри. Към момента общо открити са 12 891 секции в страната и чужбина. Подвижни са 302. В болници и други социални заведения са открити 216 секционни избирателни комисии, като днес изтича срокът, в който ръководителите на тези заведения да ги образуват. В места за задържане към момента са образувани 19

Секциите с машинно гласуване не са променени - 9366 в страната и 245 извън страната, посоха още от ЦИК. 

"Кандитатите претърпяха малка промяна, тъй като имаше наскоро отказали се. Затова броят на кандитатите към днешна дата е 4566, от които жените са 1341, а мъжете 3225. В два района са регистрирани 1035 кандидати", обясни Росица Матева.

Към днешна дата са регистрирани 207 международни наблюдатели, 847 са от български организации. Регистрирани са в Районните избирателни комисии 6741 застъпници и 6955 представители на партии са публикувани в списъците. Регистрирани са и 1019 анкетьори към социологически агенции. 

"От ЦИК още веднъж напомниха, че те назначават съставите на Секционните избирателни комисии извън страната по предложение на политическите партии и на Министерство на външните работи (МВнР) въз основа на проведените консултации. Останалите незаети места след проведените консултации се запълват по предложение на МВнР, на ръководителите на дипломатически и консулски представителства, които могат да предлагат за членове на СИК лица от българските общности извън страната, но от ЦИК само взема решение за назначаването им. Предложението се прави от МВнР", допълни Матева. 

Относно сигналити и бомбените заплахи за училищата, в част, от които ще има и изборни секции, тя увери, че ЦИК е в непрекъснат контакт с вътрешния министър Иван Демерджиев. "Вчера проведохме среща него и с почти цялото ръководство на МВР. Имаме уверението, че МВР охранява сградите, където ще има секционни избирателни комисии", заяви говорителят на Комисията.

"Ще изпратим телефони, на които членовете на СИК могат да сигнализират МВР при бомбените заплахи. Може би ще се изпратят и допълнително указания", каза Матева.  

От ЦИК напомниха отново, че предизборната кампания приключва утре в 24:00 ч., а в Деня за размисъл (1 април), както и в деня на вота (2 април) призоваха медиите да се въздържат от публикуване на междинни данни от гласуването и резултати от допитвания.